Το τεράστιο φράγμα στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της νότιας Ουκρανίας καταστράφηκε, εξαπολύοντας τόνους υδάτων. Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Ουκρανούς. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι απομακρύνονται από τις κοινότητες στις γύρω περιοχές, με φόβους ότι τυχόν πλημμύρες μπορεί να είναι καταστροφικές. Οι ουκρανοί με εκατοντάδες πλοιάρια εκκένωσαν τα νησάκια και τις νησίδες στην περιοχή της Χερσώνας που τώρα πλέον έχουν καλυφθεί από τα νερά.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Kakhovka βρίσκεται στην πόλη Nova Kakhovka στην περιοχή Kherson της Ουκρανίας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Χτίστηκε τη σοβιετική εποχή και είναι ένα από τα έξι φράγματα που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο, ο οποίος εκτείνεται από το βόρειο τμήμα της χώρας μέχρι τη θάλασσα στο νότο.

Εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα τεράστιο ρήγμα στο φράγμα, με το νερό να έχει ήδη εξαπλωθεί στην εμπόλεμη ζώνη και να πλημμυρίζει περιοχές στην Χερσώνας. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σοβαρές είναι οι πλημμύρες. Οι αρχές στη πόλη της Χερσώνας πάντως, προειδοποιήσαν τους κατοίκους από τα χαμηλά σημεία της πόλης να τα εκκενώσουν το συντομότερο δυνατό και να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψηλότερα εδάφη.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας Χερσώνας, Oleksandr Prokudin, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση σήμερα το πρωί ότι οκτώ χωριά έχουν ήδη πλημμυρίσει ολοσχερώς, με περισσότερα ακόμη να αναμένεται να πλημμυρίσουν. Ανέφερε επίσης ότι οι αρχές απομακρύνουν τους κατοίκους με λεωφορεία και τρένα και ότι 16.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε αυτό που αποκάλεσε «κρίσιμη ζώνη».

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε το ρήγμα στο φράγμα, αλλά ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι το ανατίναξε σκόπιμα. Αυτό φαίνεται εύλογο, καθώς η Μόσχα μπορεί να φοβόταν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούσαν το δρόμο πάνω από το φράγμα για να περάσουν τα στρατεύματα τους σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία, κατά την διάρκεια μιας αντεπίθεσης. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία κατηγόρησαν την Ουκρανία για το χτύπημα του φράγματος, αλλά λένε ότι μόνο το πάνω μέρος του εργοστασίου καταστράφηκε από βομβαρδισμούς, και όχι το ίδιο το φράγμα.

Το φράγμα είναι πολύ σημαντικό καθώς τροφοδοτεί με νερό πολλές κοινότητες. Πιο σημαντικό όμως ίσως είναι το ότι παρέχει νερό ψύξης στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Zaporizhzhia, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. ΟΔιεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρηνικής ασφάλειας, αλλά παρακολουθεί την κατάσταση.

Το φράγμα επίσης είναι ένα ζωτικό κανάλι μεταφοράς πόσιμου ύδατος από τον Ντνίπρο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποθέματα νερού εκεί είναι πιθανό να επηρεαστούν. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Ουκρανία απέκλεισε ένα κανάλι που μεταφέρει νερό από τη Nova Kakhovka, προκαλώντας κρίση νερού στη χερσόνησο. Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν ξανά το κανάλι αμέσως μετά την περσινή εισβολή. Αλλά χωρίς το φράγμα, η πτώση της στάθμης του νερού θα μπορούσε να θέσει ξανά σε κίνδυνο τη ροή του, κατά μήκος του καναλιού. Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν αρκετές επιθέσεις σε φράγματα σε ολόκληρη την Ουκρανία μετά την εισβολή, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και διακοπή της παροχής ρεύματος.