Ο ρωσικός στρατός κατέρριψε ένα από τα πολλά αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Boeing ScanEagle 2 που προμήθευσαν πρόσφατα στην Ουκρανία οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το drone φέρεται να καταρρίφθηκε χρησιμοποιώντας μέσα ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τον τομέα της Ζαπορίζια, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπολύουν επιθέσεις για σχεδόν μια εβδομάδα ως μέρος της λεγόμενης αντεπίθεσής τους στην άνοιξη. Το drone ανακτήθηκε σχεδόν άθικτο από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το ScanEagle 2 έχει μέγιστη ταχύτητα 148 χιλιόμετρα, αυτονομία πάνω από 100 χιλιόμετρα και αυτονομία πάνω από 16 ώρες. Χρησιμοποιείται κυρίως για αποστολές αναγνώρισης. Είναι εξοπλισμένο με αισθητήρα ικανό για λειτουργία ημέρας και νύχτας, πλήρως ψηφιακό σύστημα βίντεο και προηγμένο σύστημα πλοήγησης. Τον περασμένο Αύγουστο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι παρείχαν 15 ScanEagle στην Ουκρανία ως μέρος ενός προγράμματος στρατιωτικής βοήθειας όπλων 775 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη πολεμικών προσπαθειών κατά της Ρωσίας.

Τα drones δεν είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου τα κράτησαν για χρήση στην αντεπίθεση.

Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί πιθανότατα θα μελετήσουν τα συντρίμμια του καταρριφθέντος ScanEagle. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη ηλεκτρονικών αντίμετρων και τη βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων συστημάτων αεράμυνας έναντι αυτού του τύπου μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης.