Την τελευταία του πνοή άφησε χθες (12/06) σε ηλικία 86 ετών ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και σύμφωνα με αναλυτές, με το θάνατό του κλείνει ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στην Ιταλία.

Παράλληλα, εκτός από ισχυρός «παίκτης» στην πολιτική σκακιέρα, ο Μπερλουσκόνι υπήρξε μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, με αμύθητη περιουσία. Μάλιστα, το Forbes τον είχε κατατάξει στην 345η θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και στην τρίτη θέση των πλουσιότερων στην Ιταλία, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 6,8 δισ. δολάρια. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μερίδια σε ΜΜΕ, εκδοτικές και τραπεζικές εταιρείες. Άλλωστε, ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε την εταιρεία επικοινωνίας Mediaset και πολλά τηλεοπτικά κανάλια στα οποία βασίσθηκε για να εδραιώσει την πολιτική του καριέρα.

Βίλες και επαύλεις

Επιπλέον, είχε στην ιδιοκτησία του αρκετές βίλες και επαύλεις. Η αξία της έπαυλης στη Σαρδηνία, η οποία υπήρξε η πρωθυπουργική κατοικία τα χρόνια της θητείας του, εκτιμάται στα 350 εκατ. Η έπαυλη που βρίσκεται σε κτήμα 168 στρεμμάτων, η Villa Certosa, διαθέτει 68 δωμάτια, αμφιθέατρο, καθώς και μια υπόγεια σπηλιά που οδηγεί στον ωκεανό.

Οι κληρονόμοι

Ποιοι είναι όμως το τοπίο της επόμενης μέρας, μετά το θάνατό του και τι συμβαίνει με τους κληρονόμους του; Ο «Καβαλιέρε» απέκτησε πέντε παιδιά από τους δυο γάμους του. Το 1965 παντρεύτηκε με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ' Όλιο και το 1990 την Βερόνικα Λάριο. Από τον πρώτο γάμο απέκτησε δύο παιδιά, την Μαρίνα (1966) και τον Πιέρ Σίλβιο (1969), ενώ από τον δεύτερο την Μπάρμπαρα (1984), την Ελεονώρα (1986) και τον Λουίτζι (1988).




Πιερ Σίλβιο Μπερλουσκόνι


Ελεονώρα Μπερλουσκόνι 


Η μεγαλύτερη κόρη του Μαρίνα, «αναμένεται να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο», σύμφωνα με το Reuters. Τα  μεγαλύτερα παιδιά του, η Μαρίνα και ο Πιερ Σίλβιο, συμμετέχουν άμεσα στη διαχείριση των εταιρειών του Μπερλουσκόνι από τότε που ο πατέρας τους εισήλθε στην ιταλική πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα μικρότερα παιδιά του, η Μπάρμπαρα, η Ελεονώρα και ο Λουίτζι, δεν είχαν υψηλόβαθμους εκτελεστικούς ρόλους στη διοίκηση των επιχειρήσεων του πατέρα τους.


Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι 


Λουίτζι Μπερλουσκόνι 


Το ερώτημα

Το μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, είναι αν η οικογενειακή ενότητα μπορεί να διατηρηθεί μετά το θάνατο του Μπερλουσκόνι και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον της τηλεοπτικής επιχείρησης, στην οποία ο «Καβαλιέρε» έχτισε την περιουσία του.