Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες και με την απειλή της φυλάκισης που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 χρόνια είναι ο Ντόναλαντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο δικαστήριο του Μαϊάμι. Αναμένεται να αποφασιστεί αν θα παραπεμφθεί σε δίκη, κάτι που αν συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία έναν πρώην Αμερικανό πρόεδρο να βρίσκεται κατηγορούμενος.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας αντιμετωπίζει συνολικά 37 κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο και έφτασε με αυτοκινητοπομπή στο δικαστήριο του Μαϊάμι, μία ώρα πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία (ξεκινά στις 22:00 ώρα Ελλάδος).

Ο Τραμπ κατηγορείται μεταξύ άλλων για την κατοχή διαβαθμισμένων έγγραφων σχετικά με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς και ότι είπε ψέματα σε αξιωματούχους που προσπάθησαν να τα ανακτήσουν.

Ο ίδιος, όπως άλλωστε αναμενόταν, δήλωσε αθώος κατά της διάρκεια της δίκης σε βάρος του για κατηγορίες συνωμοσίας και απόκρυψης εγγράφων μετά την σύλληψή του στο Μαϊάμι.

Ο Τραμπ, που ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρεία, αναμένεται να έχει την υποστήριξη εκατοντάδων οπαδών του που ήδη βρίσκονται έξω από τα δικαστήρια στην πόλη της Φλόριντα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή διαδικασία θα μπορούσε να μεγαλώσει το χάσμα σε μια ήδη διχασμένη χώρα, ιδίως δεδομένου ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ έχουν ήδη καταφύγει μια φορά στη βία (εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021) και σε περίπτωση καταδίκης του φοβούνται για νέο κύκλο εντάσεων.

Ο Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα, δεν έχει καταδικαστεί για κανένα ποινικό αδίκημα, ωστόσο παραμένει ασαφές αν η υπόθεση αυτή θα οδηγηθεί σε δίκη πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Σε περίπτωση καταδίκης του, εκτιμάται πως η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 χρόνια.


Ο ίδιος πάντως, στον λογαριασμό της καμπάνιας του για την προεδρεία, δείχνει να μην πτοείται καθόλου καθώς πόσταρε σε ένα βίντεο όλα τα κανάλια που μεταδίδουν ζωντανά την αυτοκινητοπομπή, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Όλα τα μάτια πάνω στον Τραμπ».