Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνελήφθη νωρίτερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι όπου του απαγγέλθηκαν 37 κατηγορίες για τον τρόπο που διαχειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο αφέθηκε ελεύθερος από τον ομοσπονδιακό δικαστή μετά από σύντομη ακροαματική διαδικασία σύμφωνα με το Reuters.

O δικαστής αποφάσισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει, ενώ δεν θα καταβληθεί εγγύηση.



Ο δικηγόρος υπεράσπισης Τοντ Μπλανς δήλωσε αθώος για λογαριασμό του τέως προέδρου. Ο Τραμπ ήταν συνοφρυωμένος καθόλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, και κοίταζε προς το πάτωμα στο μεγαλύτερο μέρος της αναφέρει το ABC.



Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, η έρευνα του οποίου οδήγησε στην παραπομπή του Ντόναλτ Τραμπ, βρέθηκε επίσης στη δικαστική αίθουσα.

Η απαγγελία κατηγοριών έγινε χωρίς την παρουσία καμερών στο δικαστήριο και δεν μεταδίδεται απευθείας.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά από τον Απρίλιο που ο Τραμπ θα βρεθεί ως κατηγορούμενος σε αίθουσα δικαστηρίου.

«ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ!!» ανέφερε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. Για να προσθέσει μετά: «ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ!!! ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΞΑΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ (MAGA)». 





Ο Τραμπ επιμένει για την αθωότητά του και παρουσιάζει την υπόθεση ως μια προσπάθεια υπονόμευσης της προσπάθειάς του να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Μετά την εμφάνισή του στο δικαστήριο ο Τραμπ θα επιστρέψει στο στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου έχει προγραμματιστεί ομιλία.



Τον Απρίλιο, η παρουσία Τραμπ στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε κινητοποιήσει φανατικούς υποστηρικτές του. Την Τετάρτη, στο Μαϊάμι, οι Αρχές έχουν προετοιμαστεί για την παρουσία έως και 50.000 ατόμων.



Ο τέως Πρόεδρος κατηγορείται πως διατήρησε στην κατοχή του διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι είπε ψέματα σε αξιωματούχους που προσπάθησαν να τα ανακτήσουν.