Το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου με τους τουλάχιστον 79 νεκρούς και τους έως το βράδυ της Τετάρτης, 14 Ιουνίου, 104 διασωθέντες, εγείρει πολλά και σοβαρά ερωτήματα. 

Στο ρεπορτάζ του MEGA αναφέρεται: Άγνωστο παραμένει το γιατί το σκάφος βγήκε από τη ρότα του από την πορεία που θα έπρεπε να ακολουθήσει για να βρεθεί από την Λιβύη στην Ιταλία, άγνωστο παραμένει και το πώς ανατράπηκε καθώς σύμφωνα με το Λιμενικό οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές. Στελέχη του Λιμενικού με εμπειρία σε μεγάλα ναυάγια βάζουν και το ερώτημα μήπως στη βύθιση του σκάφους οδήγησε κάποια συμπλοκή μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω. Ένα ναυάγιο-θρίλερ.

Το αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου, πήρε μαζί του δεκάδες-ίσως και εκατοντάδες ψυχές – και πολλά μυστικά.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, την πιο δύσκολη που έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα η ελληνική Πολιτεία», είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Το πλοιάριο και οι επιβάτες τους διέγραψαν μια πολυήμερη πορεία θανάτου στα νερά της Μεσογείου. Αφετηρία τους, οι αφιλόξενες πατρίδες, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Συρία και η Παλαιστίνη. Τελικός προορισμός, η ευρωπαϊκή επαγγελία, την οποία δεν κατέκτησαν.

Από πού ξεκίνησε το αλιευτικό σκάφος


Το ψαράδικο των 30 περίπου μέτρων ήταν άγνωστης ταυτότητα, καθώς δεν έφερε ούτε επωνυμία ούτε σημεία. Ξεκίνησε το ταξίδι του από το Τομπρούκ της Λιβύης.

Υπάρχουν αναφορές ότι το ταξίδι του μέχρι τα 47 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πύλου, όπου βυθίστηκε, διήρκεσε πέντε ολόκληρα μερόνυχτα. Με αναρτήσεις τους, μη κυβερνητικές οργανώσεις μετέδιδαν πληροφορίες για 750 επιβαίνοντες.

Τις τελευταίες ώρες εκφράζονται και φόβοι για κλειδωμένους στα αμπάρια μετανάστες, κάποιοι μιλούν μόνο για γυναικόπαιδα, που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

«Μακροσκοπικά το πλωτό του Λιμενικού που τους προσέγγισε το βράδυ, είδε το κατάστρωμα γεμάτο με άτομα. Τον αριθμό δεν μπορούμε να τον πούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλέξιου.

Ποιος ήταν ο τελικός προορισμός

«Το προσέγγισαν δύο φορτηγά πλοία και το δικό μας περιπολικό. Πέρα από κάποια εφόδια που πήραν από το πρώτο πλοίο, αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή και δήλωναν κατηγορηματικά ότι θέλουν να πάνε προς Ιταλία. Το ίδιο δήλωναν και στις τηλεφωνικές συνεννοήσεις με το θάλαμο επιχειρήσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Λιμενικού σώματος, Νίκος Αλέξιου.

Γιατί πήρε τη λάθος πορεία


Χαράσσοντας πορεία από τη Λιβύη προς τα ιταλικά λιμάνια, το αλιευτικό σκάφος δεν έπρεπε να βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, αυτό οφείλεται στις ελλιπείς γνώσεις πλοήγησης και την απώλεια προσανατολισμού εκείνου που είχε αναλάβει χρέη καπετάνιου.

Πώς βυθίστηκε


Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν μαρτυρίες για δύο απότομους κλυδωνισμούς του σκάφους πριν αυτό αναποδογυρίσει.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος αναφέρουν ότι αρκετά σκάφη που μεταφέρουν πρόσφυγες βυθίζονται από μετατόπιση του ανθρώπινου φορτίου, συνήθως όταν επάνω στο κατάστρωμα δημιουργούνται διαφωνίες που οδηγούν σε συμπλοκές.

Γιατί βυθίστηκε στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου


Το αλιευτικό βυθίστηκε στις 2 και μισή τα ξημερώματα, στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου. Είναι το σημείο στο οποίο ο βυθός της θάλασσας φτάνει τα 5.269 μέτρα.

Αν κάποιος βύθισε σκόπιμα το πλοιάριο, ήξερε ότι έπρεπε να το κάνει ακριβώς εκεί; Στο πιο επικίνδυνο, το πιο αχανές σημείο της θάλασσας;