Τα κύρια σημεία του πορίσματος της έρευνας που «καίνε» τον Μπόρις Τζόνσον για το Partygate, το σκάνδαλο των πάρτι που έγιναν στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω περιοριστικών μέτρων πανδημίας όσο ήταν πρωθυπουργός, δόθηκαν σήμερα (15/06) στη δημοσιότητα.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε εσκεμμένα και επανειλημμένα το Κοινοβούλιο της Βρετανίας λέγοντας ψέματα για το σκάνδαλο Partygate, είναι μεταξύ των συμπερασμάτων που αναγράφονται στο πόρισμα. Ακόμα και πριν δημοσιευτούν τα συμπεράσματα, ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε θορυβώδη παραίτηση από την κοινοβουλευτική του θέση, καταγγέλλοντας «πολιτική δολοφονία».

Κατά την έρευνά της, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου γνώριζε τους κανόνες και τις οδηγίες που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της επιδημίας της Covid, ήταν σε γνώση της παραβίασης των κανόνων και των οδηγιών που συντελέστηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ και παραπλάνησε σκοπίμως την Βουλή των Κοινοτήτων καταθέτοντας ότι οι ισχύοντες κανόνες και οδηγίες εφαρμόσθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις και ότι κατά την διάρκεια όλων των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ τηρήθηκαν οι κανόνες και οι οδηγίες, περιλαμβανομένων των εκδηλώσεων όπου ήταν και ο ίδιος παρών.

Τα κύρια σημεία του πορίσματος για το Partygate

Παραπλάνησε σκοπίμως το Κοινοβούλιο

Η Επιτροπή αναφέρει στο πόρισμα: «Συμπεραίνουμε ότι, όταν δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων και σε αυτήν την Επιτροπή ότι οι κανόνες και οι οδηγίες τηρήθηκαν, η γνώση του ήταν τέτοια ώστε εσκεμμένα παραπλάνησε την Βουλή και αυτήν την Επιτροπή»

Ο Μπόρις Τζόνσον θα αντιμετώπιζε αναστολή 90 ημερών από την Βουλή των Κοινοτήτων

Η Επιτροπή αναφέρει ότι θα είχε εισηγηθεί αναστολή 90 ημερών από την Βουλή των Κοινοτήτων αν ο Τζόνσον δεν είχε παραιτηθεί.

«Αν δεν είχε παραιτηθεί από την θέση του, θα είχαμε εισηγηθεί αναστολή 90 ημερών από την υπηρεσία του στην Βουλή για επανειλημμένη περιφρόνηση και για επιδίωξη υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Πρωτοφανής συμπεριφορά για πρωθυπουργό

Η Επιτροπή αναφέρει: «Φθάσαμε στο συμπέρασμα ότι παραπλανώντας σκοπίμως την Βουλή ο κ. Τζόνσον επέδειξε σοβαρή ασέβεια. Η ασέβεια ήταν ακόμη περισσότερο σοβαρή διότι διαπράχθηκε από πρωθυπουργό, το πλέον υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει προηγούμενο πρωθυπουργού που να έχει κριθεί ότι παραπλάνησε εσκεμμένα την Βουλή».

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ανειλικρινής

Η Επιτροπή αναφέρει στο πόρισμά της: «Οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες αρνήσεις και εξηγήσεις του κ. Τζόνσον υπήρξαν τόσο ανειλικρινείς που αποτέλεσαν εκ της φύσεώς του εσκεμμένες απόπειρες για να παραπλάνηση της Επιτροπής και της Βουλής, ενώ άλλες έδειξαν σκοπιμότητα εξαιτίας της πληθώρας των περιπτώσεων κατά τις οποίες έκλεισε το μυαλό του στην αλήθεια»

Η επίθεση στην επιτροπή ήταν ακόμα μια περιφρόνηση προς το Κοινοβούλιο

Η Επιτροπή αναφέρει στο πόρισμα: «Η επίθεση αυτή κατά μιας επιτροπής που εκτελεί την αποστολή που της ανατέθηκε από την δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή συνιστά από μόνη της επίθεση κατά των δημοκρατικών μας θεσμών. Θεωρούμε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι απολύτως απαράδεκτες. Κατά την άποψή μας, μαζί με την κατάφωρη παραβίαση της εμπιστευτικότητας, συνιστά σοβαρή ασέβεια».

Να του αφαιρεθεί η άδεια πρόσβασης στο Κοινοβούλιο

Τα πρώην μέλη του Κοινοβουλίου διαθέτουν άδεια πρόσβασης στους χώρους του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή αναφέρει στο πόρισμά της: «Εκ του γεγονότος ότι ο κ. Τζόνσον δεν αποτελεί πλέον μέλος, εισηγούμαστε να μην του δοθεί άδεια εισόδου πρώην μέλους».