Νέο «χαστούκι» δέχτηκε στην πολιτική του σταδιοδρομία ο Μπόρις Τζόνσον.

Ειδικότερα, οι Βρετανοί βουλευτές απαγόρευσαν την πρόσβασή του στο κοινοβούλιο, επικυρώνοντας χθες, Δευτέρα, το βράδυ έκθεση-καταπέλτη που συμπεραίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε ψέματα στο κοινοβούλιο στην υπόθεση «partygate», διακυβεύοντας το πολιτικό του μέλλον.

Ανήμερα των γενεθλίων του -έκλεισε τα 59-, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων υιοθέτησαν τα πορίσματα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προνομίων και τις κυρώσεις που αυτή εισηγήθηκε να επιβληθούν στον πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Με 354 ψήφους υπέρ και μόνον 7 κατά, η έκθεση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, που αριθμεί συνολικά 650 μέλη. Ωστόσο πολλοί απείχαν, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Ντάουνινγκ Στριτ πέρυσι το καλοκαίρι έπειτα από σειρά σκανδάλων, δεν έχει πλέον άδεια πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του κοινοβουλίου, την οποία έχουν συνήθως οι πρώην πρωθυπουργοί.

Η έκθεση έκτασης 106 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, συνέστηνε επίσης την αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας για 90 ημέρες -κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια-, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα λίγο μετά τη λήψη των πορισμάτων της έρευνας.

Η ψηφοφορία αυτή στην Βουλή των Κοινοτήτων δεν έχει μεγάλο συγκεκριμένο αντίκτυπο. Ωστόσο συνιστά ταπείνωση για τον χαρισματικό και αμφιλεγόμενο Συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό. Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για "κυνήγι μαγισσών" και για "πολιτική δολοφονία".

Στην έκθεση αυτή, η οποία αναζωπύρωσε τις διαιρέσεις στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, η κοινοβουλευτική επιτροπή που διεξήγαγε την έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «παραπλάνησε το κοινοβούλιο σε ένα θέμα υψίστης σημασίας για το κοινοβούλιο και τον κόσμο» και το έπραξε «επανειλημμένως».