Ο πρώην επικεφαλής ενός τουρκικού δημοσιογραφικού ομίλου, ο Χινταγέτ Καρατζά, ο οποίος εκτίει αυτή τη στιγμή ποινή για «τρομοκρατία», οδήγησε την Άγκυρα σε καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την «υπερβολική» διάρκεια της προσωρινής κράτησής του, που έφθασε σχεδόν τα τρία χρόνια.

Ειδικότερα, σην απόφασή του, το ΕΔΔΑ επισημαίνει κυρίως «τη στερεοτυπική απαρίθμηση (...) κινήτρων γενικού χαρακτήρα» από τα τουρκικά κακουργιοδικεία που δίκασαν τον ενάγοντα, «χωρίς σε βάθος ανάλυση των επιχειρημάτων υπέρ της αποφυλάκισής του».

Η προσωρινή κράτηση του Καρατζά, ο οποίος είναι γεννημένος το 1963, είχε αρχίσει στις 18 Δεκεμβρίου 2014 και δεν τερματίστηκε παρά στις 3 Νοεμβρίου 2017, ημερομηνία της πρωτόδικης καταδίκης του σε ποινές φυλάκισης για «τρομοκρατία», διήρκεσε δηλαδή δύο χρόνια και 11 μήνες, επισημαίνει στην απόφασή του το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Τη στιγμή της σύλληψής του, υπενθυμίζει το δικαστήριο, διηύθυνε τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Σαμανίολου, που πρόσκειται στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα.

Άλλοτε πολύτιμος σύμμαχος του Ερντογάν, ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορήθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι διέδωσε υπόνοιες για διαφθορά που είχαν στόχο την κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2013, όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός. Αυτός ο τελευταίος θεωρεί επίσης τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι έκτοτε εγκατεστημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η τουρκική εξουσία κατηγορούσε τον Καρατζά ότι εξασφάλισε την προβολή από ένα από τα κανάλια του ομίλου Σαμανίολου μιας τηλεοπτικής σειράς, η οποία συκοφαντούσε, «εμφανίζοντάς τα ως τρομοκράτες, τα μέλη μιας άλλης ισλαμιστικής οργάνωσης, γνωστής με την ονομασία 'ταχσιγέτσιλέρ' ('οι σχολιαστές')», με απόψεις «εν γένει αντίθετες με αυτές των φετουλαχιστών», αναφέρει το ΕΔΔΑ.

Επικαλούμενος άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Καρατζά διαμαρτυρόταν επειδή δεν μπόρεσε «να αμφισβητήσει αποτελεσματικά την κανονικότητα της προσωρινής κράτησής του», καθώς και τη διάρκειά της.

Οι ευρωπαίοι δικαστές τον δικαίωσαν σε πολλά σημεία, κυρίως όσον αφορά «τη μη κανονικότητα των αποφάσεων» για να παραμείνει σε προσωρινή κράτηση και για την προδήλως «υπερβολική» διάρκεια αυτού του μέτρου.

Η Άγκυρα θα πρέπει να του καταβάλει 18.000 ευρώ, κυρίως για ηθική βλάβη.