Μετά από σχεδόν έναν χρόνο «μυστικού» ρεπορτάζ, το BBC αποκάλυψε την φρικιαστική δράση ενός διεθνούς κυκλώματος που βασάνιζε μωρά μαϊμουδάκια μακάκους μέχρι θανάτου, σε ζωντανή μετάδοση.

Η Παγκόσμια Υπηρεσία για την προστασία των ζώων  βρήκε εκατοντάδες «πελάτες» του κυκλώματος  στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, οι οποίοι πλήρωναν Ινδονήσιους για να βασανίζουν και να σκοτώνουν μωρά μακάκους με μακριά ουρά, ενώ βιντεοσκοπούσαν τις απάνθρωπες πράξεις τους.

Το κύκλωμα των σαδιστών αρχικά μετέδιδε τα βίντεο στο YouTube, πριν μετακομίσει σε ιδιωτικές ομάδες στην εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram.

Η αστυνομία καταδιώκει τώρα τους αγοραστές και έχουν ήδη γίνει αρκετές συλλήψεις.

Περιγραφές που προκαλούν οργή και σφίγγουν το στομάχι

Σε βίντεο που τράβηξε κρυφά ο ρεπόρτερ του BBC, ένας Ινδονήσιος – ο  Ajis Rasajana - γελάει καθώς περιγράφει πώς βασανίζει τα μικρά πιθηκάκια, μπροστά σε ένα κλουβί με δύο μωρά μακάκους.

«Η Μίνι είναι ενός έτους. Την έχω 7 ημέρες και έχει καταφέρει να επιβιώσει 2 φορές. Της χτυπάω το κεφάλι στον τοίχο, γεμίζει το στόμα της αίμα αλλά ζει.. είναι τόσο cool!» λέει.

Ο Mike McCartney, βασικός διανομέας βίντεο στις ΗΠΑ, γνωστός με το επίθετό του, "The Torture King", συμφώνησε να μιλήσει στο BBC - και περιέγραψε τη στιγμή που εντάχθηκε στην πρώτη του ομάδα βασανιστηρίων πιθήκων στο Telegram.

«Έκαναν μια δημοσκόπηση που ρωτούσαν: Θες βασανιστήριο με σφυρί; Θέλεις με πένσα; Θέλεις με ένα κατσαβίδι; Το βίντεο που προέκυψε ήταν το πιο γκροτέσκο πράγμα που έχω δει ποτέ», είπε ο McCartney.

Το BBC εντόπισε επίσης δύο άλλους βασικούς υπόπτους που διερευνώνται τώρα από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS): τη 40χρονη Stacey Storey, από την Αλαμπάμα που ήταν γνωστή στην κοινότητα ως η «Σαδίστρια» και ένα ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος, γνωστό ως «Κύριος Πίθηκος» (Mr Ape) και του οποίου το πραγματικό όνομα δεν αποκαλύπτεται  για λόγους ασφαλείας.

Ο «Mr Ape» ομολόγησε σε συνέντευξή του στο BBC ότι ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων πιθήκων και για τα βασανιστήρια πολλών ακόμη.

Ο ίδιος είχε γυρίσει «εξαιρετικά βάναυσα» βίντεο και θυμάται το πρόσωπο κάθε μωρού μακάκου που βασάνισε, όπως ειπε.

Τα σαδιστικά βίντεο με βασανσίτηρια πιθήκων εξακολουθούν να είναι εύκολα προσβάσιμα στο Telegram και στο Facebook - το BBC βρήκε πρόσφατα δεκάδες ομάδες που μοιράζονται ακραίο περιεχόμενο, μερικές με περισσότερα από 1.000 μέλη...