Συνεχίζεται η έρευνα για την εύρεση του εξαφανισμένου υποβρυχίου στην περιοχή του ναυαγίου του «Τιτανικού».

Υπενθυμίζεται ότι ήχοι από χτυπήματα έχουν εντοπιστεί στην τεράστια έρευνα για το εξαφανισμένο υποβρύχιο, την ώρα που οι φίλοι των επιβαινόντων φοβούνται ότι ο χρόνος για τους πέντε εγκλωβισμένους στο σκάφος τελειώνει.

Ο «Τιτάνας», όπως λέγεται το εν λόγω υποβρύχιο, έχασε την επικοινωνία του με το υποστηρικτικό πλοίο την Κυριακή, ενώ βρισκόταν περίπου 435 μίλια νότια του Σεντ Τζονς της Νέας Γης, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προς το ναυάγιο του «Τιτανικού», στα ανοικτά των ακτών του Καναδά.

Στο σκάφος επιβαίνουν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ.

Την Τρίτη, η αμερικανική Ακτοφυλακή εκτίμησε ότι το σκάφος «OceanGate Expeditions», μήκους 6 μέτρων, είχε μόλις 40 ώρες οξυγόνου.

Ο Shahzada Dawood, δισεκατομμυριούχος, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Πακιστάν, ο γιος του Suleman, 19 ετών, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της «OceanGate», Stockton Rush, και ο Γάλλος πιλότος του υποβρύχιου σκάφους, Paul-Henry Nargeolet, είναι επίσης εγκλωβισμένοι στο σκάφος βαθέων υδάτων. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτό που ζουν όλοι τους είναι κάτι το εφιαλτικό, που ξεφεύγει από τα όρια αυτού που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η ανακάλυψη των θορύβων πυροδότησε νέες ελπίδες ότι οι επιβάτες είναι ακόμη ζωντανοί και ότι θα μπορούσαν να χτυπούν τα τοιχώματα του σκάφους, ενδεχομένως με κύπελλα.

Αλλά στα 12.500 πόδια -σχεδόν δυόμισι μίλια- κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και με πιθανώς μόνο δύο σκάφη στη Γη ικανά να τους διασώσουν, ο χρόνος για να βρεθεί το υποβρύχιο τελειώνει.


Σπαρακτικές εκκλήσεις φίλων των επιβαινόντων στο υποβρύχιο που χάθηκε στον «Τιτανικό»

Σε μια σπαρακτική έκκληση σήμερα, μία από τους στενούς φίλους του Χάρντινγκ, η Jannicke Mikkelsen, προειδοποίησε ότι «χάνουμε χρόνο».

Η φίλη του μεγιστάνα δήλωσε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Today» του BBC Radio 4: «Είμαι αγχωμένη. Έχω αηδιάσει από τα νεύρα μου. Είμαι τρομοκρατημένη, είμαι αγχωμένη. Δεν μπορώ να κοιμηθώ αυτή τη στιγμή. Απλώς ελπίζω για καλά νέα. Κάθε δευτερόλεπτο, κάθε λεπτό μοιάζει με ώρες».

Ο συνταγματάρχης Terry Virts, ένας άλλος φίλος που αποκάλεσε τον Χάρντιγκ «την πεμπτουσία του Βρετανού εξερευνητή», τόνισε επίσης ότι «ο χρόνος τρέχει» για να βρεθούν οι πέντε επιβαίνοντες.

Εν τω μεταξύ, ο απόστρατος αντιναύαρχος του βρετανικού Ναυτικού Chris Parry δήλωσε στο LBC ότι οι ελπίδες να βρεθεί το αγνοούμενο βαθυσκάφος χωρίς «σήμα εκπομπής» στον χρόνο που απομένει είναι κάτι το «αδύνατο».

Ο ναύαρχος Parry ανέφερε: «Φοβάμαι ότι οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Προφανώς, θέλουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι, αλλά υπάρχουν δύο προβλήματα εδώ: το ένα είναι να βρεθεί το υποβρύχιο και το δεύτερο είναι πώς στο καλό θα το βγάλεις από τον βυθό. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και δεν νομίζω ότι κανείς έχει ιδέες για το πώς να το κάνει αυτή τη στιγμή».

Ο επιστήμονας δρ Michael Guillen, ο οποίος «παραλίγο να πεθάνει» όταν επισκέφθηκε το ναυάγιο του «Τιτανικού» το 2000, δήλωσε ότι το παγιδευμένο πλήρωμα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί φλιτζάνια για να χτυπάει την πλευρά του υποβρυχίου, ώστε να μπορέσει να επικοινωνήσει με τον πάνω κόσμο.

Ο δόκτωρ δήλωσε στο «Good Morning Britain»: «Αν το υδρόφωνό τους χάλασε τόσο νωρίς στην αποστολή, λιγότερο από δύο ώρες αφότου ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τον βυθό, κάτι που σημαίνει ότι δεν έφτασαν ποτέ στον πυθμένα, τουλάχιστον θα μπορούσαν να πάρουν τα κύπελλά τους και να τα χτυπήσουν στα τοιχώματα του υποβρυχίου. Αυτό θα έκανα κι εγώ αν ήμουν εκεί κάτω και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα πει σε όλους ο πιλότος. Είναι πέντε άτομα, μπορούν να κάνουν αρκετό θόρυβο χτυπώντας απλώς τα τοιχώματα, καθώς ο ήχος διαδίδεται εξαιρετικά καλά στο νερό».

Ο δρ Guillen πρόσθεσε ότι όταν άκουσε τα νέα, του έδωσε «μεγάλη ελπίδα ότι ίσως είναι ακόμη ζωντανοί».

Φίλος του δισεκατομμυριούχου Βρετανού εξερευνητή είπε ότι οι «ήχοι χτυπημάτων» είναι κάτι που θα έκανε ο αγνοούμενος φίλος του.

Ένας άλλος φίλος του Βρετανού δισεκατομμυριούχου, ο οποίος τελευταία στιγμή δεν μπήκε στο υποβρύχιο, αφού άρχισε να ανησυχεί για την ποιότητα της τεχνολογίας και των υλικών που χρησιμοποιούνταν στο σκάφος, είπε ότι η κίνηση αυτή, το να προσπαθεί να κάνει θόρυβο για να ακουστεί και να διασωθεί, είναι ακριβώς αυτό που θα έκανε ο φίλος του.

Ο Κρις Μπράουν, 61 ετών, ο οποίος είναι επίσης εξερευνητής, δήλωσε στο «BBC Breakfast»: «Αυτό είναι ακριβώς που θα περίμενα να σκεφτεί ο Χάμις». Και πρόσθεσε: «Πάντα υπάρχει ελπίδα. Ως εξερευνητής, δεν τα παρατάς ποτέ, ούτως ή άλλως».

Να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ εξοπλισμός έρευνας φορτώθηκε στο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος Horizon Arctic για να μεταφερθεί στο λιμάνι του St John's, ώστε να βοηθήσει στην αγωνιώδη αναζήτηση.


Τι συνέβη με τους θορύβους από τον βυθό

Καναδικά σόναρ έπιαναν θορύβους ανά 30 λεπτά στην περιοχή όπου εξαφανίστηκε το υποβρύχιο. Το περιστατικό κατεγράφη σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανταλλάχθηκαν με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και τα οποία είδε το «Rolling Stone», αλλά δεν ήταν σαφές πότε συνέβη αυτό, πότε δηλαδή καταγράφηκαν οι ήχοι.

Οι αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής επιβεβαίωσαν ότι οι υποβρύχιοι θόρυβοι κατεγράφησαν από ένα καναδικό αεροσκάφος και οι επιχειρήσεις «μεταφέρθηκαν» σε άλλο σημείο για να προσδιοριστεί η προέλευση των ήχων. Πάντως, οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν φέρει αποτελέσματα και δεν έχει εντοπιστεί το υποβρύχιο.