Κορυφώνεται το «θρίλερ» με το υποβρύχιο Titan, που χάθηκε την περασμένη Κυριακή (18/06) στο ναυάγιο του Τιτανικού. Εμπειρογνώμονας διάσωσης, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, έλαβε ένα μήνυμα στο WhatsApp που υποδηλώνει ότι δύο κρίσιμα μέρη του υποβρυχίου έχουν εντοπιστεί

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (22/06) ότι εντόπισε πεδίο με συντρίμμια στη ζώνη των ερευνών στο ναυάγιο του Τιτανικού, από τα ρομπότ κατάδυσης βαθέων υδάτων. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ανήκουν στο υποβρύχιο Titan που είχε εξαφανιστεί.

Όπως μετέδωσε το Sky News, ο David Mearns, ένας εμπειρογνώμονας διάσωσης που γνωρίζει δύο από τους πέντε επιβαίνοντες, έλαβε ένα μήνυμα στο WhatsApp που υποδηλώνει ότι δύο κρίσιμα μέρη του υποβρυχίου έχουν εντοπιστεί, αλλά το κύτος δεν έχει ακόμη βρεθεί. 

Δείτε τα κομμάτια που εντοπίστηκαν: 


Τα συντρίμμια έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι «πλαίσιο προσγείωσης και πίσω κάλυμμα από το υποβρύχιο». «Πρόκειται για ένα αντισυμβατικό υποβρύχιο, αυτό το πίσω κάλυμμα είναι το μυτερό άκρο του και το πλαίσιο προσγείωσης είναι το μικρό πλαίσιο πάνω στο οποίο φαίνεται να κάθεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο David Mearns. 


«Εμείς βρήκαμε τα συντρίμμια»

Εκπρόσωπος της Pelagic Research Services επιβεβαίωσε στο CNN ότι το τηλεχειριζόμενο σκάφος της (ROV), το οποίο ήταν το πρώτο που διεξήγαγε έρευνα για το εξαφανισμένο υποβρύχιο OceanGate στον πυθμένα της θάλασσας, βρήκε τα συντρίμμια. 

 «Η PRS θέλει να εκφράσει την απόλυτη ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη, συντονισμένη αντίδραση διάσωσης όλων όσων συμμετείχαν σε αυτήν την αποστολή έρευνας και διάσωσης. Εστιάζουμε αυτή τη στιγμή στις οικογένειες όσων ήταν στο Titan και στην τραγική τους απώλεια», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στο Twitter. 

nauagio


Μπορεί να κατέρρευσε εσωτερικά 

Την ίδια ώρα, ο Γκιγιέρμο Σοχνλάιν, ο άνθρωπος που συνίδρυσε την OceanGate μαζί με τον Στόκτον Ρας, που βρισκόταν στο υποβρύχιο σκάφος Titan, είπε στο BBC News ότι μπορεί να υπήρξε μια «στιγμιαία εσωτερική κατάρρευση» του σκάφους.

Ο Γκιγιέρμο Σοχνλάιν σχολίασε την είδηση για τα συντρίμμια αναφέροντας ότι δεν εκπλήσσεται αν βρέθηκε κάτι στην επιφάνεια. «Ξέρω ότι το πρωτόκολλό μας για διακοπή επικοινωνιών είναι ο πιλότος να φέρει το υποβρύχιο στην επιφάνεια. Από την αρχή πάντα πίστευα ότι αυτό πιθανότατα θα έκανε ο Στόκτον.

Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται πολύ δύσκολο να βρεις το υποβρύχιο, επειδή το πλοίο επιφανείας δεν θα ήξερε ότι (το υποβρύχιο) ανεβαίνει, και δεν θα ήξερε πού να ψάξει». Εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα να είχε γίνει καταστροφή.

«Αυτό που ξέρω είναι ανεξάρτητα από το υποβρύχιο, όταν λειτουργείς σε βάθος η πίεση είναι τόσο μεγάλη, σε οποιοδήποτε υποβρύχιο, που αν υπάρξει βλάβη θα ήταν μια στιγμιαία εσωτερική κατάρρευση. Αν αυτό συνέβη, θα είχε συμβεί πριν από τέσσερις ημέρες», εξήγησε.

Ο Σοχνλάιν, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία OceanGate πριν από 10 χρόνια, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είχε ενεργήσει διαφορετικά υπό τις περιστάσεις.

«Αν μη τι άλλο, νομίζω ότι πρέπει να μάθουμε από αυτό που συμβαίνει, να μάθουμε τι συνέβη, να πάρουμε αυτά τα μαθήματα και να προχωρήσουμε» σχολίασε.