Όλα δείχνουν ότι η ανταρσία της Wagner, που κράτησε σχεδόν 24 ώρες, έφτασε στο τέλος της ύστερα από τη συμφωνία του Γεβγκένι Πριγκόζιν με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος φέρεται να μπήκε μπροστά στις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Όλα φέρεται να άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν έγινε για πρώτη φορά λόγος για πραξικόπημα. 

Συγκεκριμένα, τότε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας Wagner, κάλεσε σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, λέγοντας ότι έχει 25.000 άνδρες και κάλεσε τους Ρώσους, κυρίως τους στρατιώτες, να συμπαραταχθούν με την ομάδα του.

«Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα καθορίσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα (...) Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Πριγκοζίν πριν καλέσει "όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας» για «να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία».

Το αφεντικό της Wagner είπε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος».

Νωρίτερα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».

«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας άμεσα διέψευσε ότι βομβάρδισε θέσεις της Wagner.

«Μηνύματα και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Πριγκόζιν σχετικά με υποτιθέμενα "πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα μετόπισθεν της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner" δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν μια προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Η κίνηση δεν πέρασε αδιάφορη. 

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος εξόριστος επιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι απηύθυνε σήμερα να προσφερθεί βοήθεια στον επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος στασίασε χθες εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ιεραρχίας, με σκοπό να πολεμήσει το καθεστώς του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ναι, ακόμη κι ο διάβολος πρέπει να βοηθήσει εάν αποφασίσει να εναντιωθεί σε αυτό το καθεστώς! (...) Αν αυτός ο γκάγκστερ (ο κ. Πριγκόζιν) θέλει να επιτεθεί στον άλλον (τον κ. Πούτιν), δεν είναι ώρα να μορφάσουμε, πρέπει να βοηθήσουμε», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο κ. Χοντορκόφσκι.

Το πρωί του Σαββάτου, και αφού ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «τρόλαρε» τους Ρώσους πίνοντας μπύρα και τρώγοντας ποπ κορν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έβγαλε διάγγελμα. Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε μήνυμα στο ρωσικό λαό για τις εξελίξεις μετά το «πραξικόπημα» Πριγκόζιν, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη Wagner ή τον ιδρυτή της.

«Απευθύνομαι στους πολίτες της Ρωσίας, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των ειδικών υπηρεσιών, στους στρατιώτες και τους διοικητές που πολεμούν τώρα στις θέσεις μάχης τους, αποκρούοντας τις εχθρικές επιθέσεις - το κάνουν με ηρωικό τρόπο. Σήμερα μίλησα για άλλη μια φορά με τους διοικητές όλων των κατευθύνσεων. Απευθύνομαι επίσης σε όσους παρασύρθηκαν σε μια εγκληματική περιπέτεια με δόλο ή απειλές, προχωρώντας σε ένα σοβαρό έγκλημα - μια ένοπλη εξέγερση», είπε αρχικά.

«Η Ρωσία δίνει την πιο σκληρή μάχη για το μέλλον της, όλος ο μηχανισμός της Δύσης είναι εναντίον μας. Η Ρωσία θα αμυνθεί, πρόκειται για προδοσία, για πισώπλατο μαχαίρωμα και αναφέρομαι στην προσπάθεια να διχαστεί η κοινωνία μας», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση στο Ροστόφ είναι δύσκολη, οι άντρες του ρωσικού στρατού έχουν λάβει εντολή να εξουδετερώσουν τους επαναστάτες», συμπλήρωσε.


«Οποιαδήποτε εσωτερική διαμάχη πρέπει να τερματιστεί, στη διάρκεια της επιχείρησης στην Ουκρανία.

Όσοι είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, θα τιμωρηθούν. Θα βρεθούν ενώπιον του νόμου και του λαού της Ρωσίας.

Πιστεύω ότι θα διατηρήσουμε και θα υπερασπιστούμε ό,τι είναι αγαπητό και ιερό για εμάς. Μαζί με τη μητέρα πατρίδα μας, θα ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία και θα γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί. Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και την κρατική μας υπόσταση από κάθε απειλή, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας, και αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι η προδοσία.

Η κατάσταση στο Ροστόφ παραμένει δύσκολη, η δουλειά των κυβερνητικών οργάνων έχει μπλοκαριστεί, αλλά θα κάνουμε τα απαιτούμενα βήματα για να σταθεροποιηθεί», κατέληξε.

Πρωτύτερα, όμως, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ διαβεβαίωσε πως βρισκόταν στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ, που αποτελεί κέντρο διοίκησης κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονταν στα χέρια των ανδρών του.

«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 7:30 το πρωί» (σημ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», προσέθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.


Σε άλλο βίντεο που μεταφορτώθηκε σε λογαριασμό στο Telegram που συνδέεται με τη Wagner, ο κ. Πριγκόζιν εικονίζεται μαζί με Ρώσο υφυπουργό Άμυνας, τον Γιούνος-Μπεκ Εφκούροφ, και τον αντιστράτηγο Βλαντίμιρ Αλεξέγεφ, στους οποίος κάνει κήρυγμα για το πώς αντιμετωπίζουν τους στρατιώτες.

Στο τελευταίο βίντεο –το οποίο δεν ήταν να εξακριβωθεί πότε ή πού μαγνητοσκοπήθηκε– ο κ. Πριγκόζιν δήλωσε πως οι δυνάμεις του απέκλεισαν την πόλη Ροστόφ και ήταν έτοιμες να κάνουν πορεία προς τη Μόσχα, ενώ απαιτούσε να πάνε να τον δουν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Βαλερί Γκεράσιμοφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Στο πρώτο βίντεο, ο επικεφαλής της Βάγκνερ είπε πως τα στρατιωτικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία «αναχωρούν κανονικά» από το αεροδρόμιο του Ροστόφ, για να εκτελέσουν τα «μάχιμα καθήκοντά τους» και «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

«Το κύριο κέντρο διοίκησης λειτουργεί κανονικά», συνέχισε ο κ. Πριγκόζιν, διαβεβαιώνοντας πως «κανένας αξιωματικός» απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

«Μεγάλος αριθμός περιοχών» που είχαν κατακτηθεί στην Ουκρανία «χάθηκαν» και «πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την κατηγορία του πως η στρατιωτική ιεραρχία δεν λέει την αλήθεια για την κατάσταση στα μέτωπα.

Ο στρατός χάνει «ως και 1.000 στρατιώτες την ημέρα», είπε ο κ. Πριγκόζιν, διευκρινίζοντας πως μιλάει νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους κι όσους αρνούνται να πολεμήσουν.


Η μισθοφορική οργάνωση πήρε υπό τον έλεγχό της εγκαταστάσεις στην Βορονέζ, 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, δήλωσε ρωσική πηγή ασφαλείας στο Reuters.

Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από τη μεριά του, κάλεσε τους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης να εγκαταλείψουν τον αρχηγό τους Πριγκόζιν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του, που απευθυνόταν στους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner ότι «έχουν εξαπατηθεί και συρθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια» από τον επικεφαλής τους, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Στην ανακοίνωσή του, που αναρτήθηκε στο Telegram, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παρότρυνε επίσης τους μαχητές της  Wagner να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους του και αυτούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, και υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

Η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας επέβαλε αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την περιοχή της, μετέδωσε, με τη σειρά του, το RIA.

Η αντίδραση από την Ουκρανία ήρθε από υψηλόβαθμο σύμβουλο του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που περιέγραψε τις ενέργειες του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και σημείωσε ότι «τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία».

«Η διάσπαση ανάμεσα στις ελίτ είναι πολύ προφανής. Το να συμφωνούν και να προσποιούνται ότι όλα είναι ρυθμισμένα δεν θα λειτουργήσει», έγραψε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει: είτε ο Πριγκόζιν (…) είτε η ομάδα "αντι-Πριγκόζιν"», προσέθεσε.

«Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία», κατέληξε.

Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη


Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλειά του το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως πρόσθεσε, οι δυνάμεις της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner φαίνεται να κινούνται προς τη Μόσχα.

«Τις επόμενες ώρες, η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς θα παίξει κεντρικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί αυτή η κρίση. Αυτό αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική πρόκληση στο ρωσικό κράτος το τελευταίο διάστημα», επεσήμανε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στην τακτική της ενημέρωση.

Στο μεταξύ, σε ανακοινώσεις τους, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν πως παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της ΓαλλίαςΕμανουέλ Μακρόν παρακολουθούσε στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία. «Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη στην Ουκρανία», προσέθεσε το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανέφερε πως «παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στη Ρωσία».

Ο Πολωνός πρόεδρος είχε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας για την κατάσταση στη Ρωσία, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία παρακολουθεί την κατάσταση. «Σε σχέση με την κατάσταση στη Ρωσία, σήμερα το πρωί είχαμε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Άμυνας, όπως και με συμμάχους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Αντρέι Ντούντα. «Η πορεία των γεγονότων πέραν των ανατολικών μας συνόρων παρακολουθείται σε συνεχή βάση», σημείωσε ο Πολωνός πρόεδρος.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ προειδοποήσε για κίνδυνο ταραχών στη Ρωσία, μέσω ενημέρωσης των ταξιδιωτικών του οδηγιών ύστερα από τις κινήσεις των δυνάμεων της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner. «Υπάρχουν πληροφορίες για στρατιωτικές εντάσεις στην περιφέρεια του Ροστόφ και κίνδυνος περαιτέρω ταραχών στη χώρα. Επιπροσθέτως υπάρχει έλλειψη επιλογών διαθέσιμων πτήσεων για επιστροφή στη Βρετανία», ανέφερε.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξακολουθεί να συνιστά να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στη Ρωσία.

Η αντίδραση του Ζελένσκι


Την ώρα που ο επικεφαλής του κράτους της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ενημέρωσε ότι επρόκειτο να στείλει δυνάμεις για να πολεμήσουν υπέρ του Πούτιν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε την πρώτη του ανάρτηση για το  «πραξικόπημα» της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν που μέχρι πρότινος πολεμούσαν μαζί στην Ουκρανία.

«Όσο περισσότερο η Ρωσία διατηρεί τα στρατεύματα και τους μισθοφόρους της στη γη μας, τόσο περισσότερο χάος, πόνο και προβλήματα θα έχει για τον εαυτό της αργότερα», αναφέρει,μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Η ανάρτηση Ζελένσκι για το «πραξικόπημα» της Wagner:

«Όποιος επιλέγει τον δρόμο του κακού καταστρέφει τον εαυτό του. Που στέλνει φάλαγγες στρατευμάτων για να καταστρέψει τις ζωές μιας άλλης χώρας και δεν μπορεί να τους σταματήσει από το να φεύγουν και να προδίδουν όταν η ζωή αντιστέκεται. Που τρομοκρατεί με πυραύλους και όταν καταρρίπτονται, ταπεινώνεται για να δεχτεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed. Που περιφρονεί τους ανθρώπους και ρίχνει εκατοντάδες χιλιάδες στον πόλεμο, για να οχυρωθεί τελικά στην περιοχή της Μόσχας από αυτούς που ο ίδιος όπλισε.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ρωσία χρησιμοποιούσε την προπαγάνδα για να καλύψει την αδυναμία της και την ηλιθιότητα της κυβέρνησής της. Και τώρα υπάρχει τόσο μεγάλο χάος που κανένα ψέμα δεν μπορεί να το κρύψει. Και όλα αυτά οφείλονται σε ένα πρόσωπο, το οποίο φοβίζει ξανά και ξανά από το έτος 1917, αν και δεν είναι σε θέση να οδηγήσει σε τίποτα άλλο παρά μόνο σε αυτό.

Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής. Πλήρης αδυναμία. Και όσο περισσότερο η Ρωσία διατηρεί τα στρατεύματα και τους μισθοφόρους της στη γη μας, τόσο περισσότερο χάος, πόνο και προβλήματα θα έχει για τον εαυτό της αργότερα. Είναι επίσης προφανές. Η Ουκρανία είναι σε θέση να προστατεύσει την Ευρώπη από την εξάπλωση του ρωσικού κακού και χάους.

Διατηρούμε την ανθεκτικότητα, την ενότητα και τη δύναμή μας. Όλοι οι διοικητές μας, όλοι οι στρατιώτες μας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Δόξα στην Ουκρανία!».

Everyone who chooses the path of evil destroys himself. Who sends columns of troops to destroy the lives of another country and cannot stop them from fleeing and betraying when life resists. Who terrorizes with missiles, and when they are shot down, humiliates himself to receive…


Ο βομβαρδισμός στο Βορονέζ


Μια στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων της Wagner πέρασε από τη ρωσική πόλη Βορονέζ, δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters

Ένα από τα οχήματα ήταν ένα φορτηγό με επίπεδη επιφάνεια που μετέφερε ένα άρμα μάχης, ενώ η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε τον ρωσικό στρατό, που προσπαθεί να «κόψει» από νωρίς την «όρεξη» του αντρών του Πριγκόζιν να φτάσουν στη Μόσχα.

Παράλληλα, μαίνονται οι μάχες στους αυτοκινητόδρομους έξω από τη Βορονέζ, καθώς δυνάμεις του ρωσικού στρατού επιχειρούν, κυρίως από αέρος, να εμποδίσουν την προέλαση της Wagner προς τη ρωσική πρωτεύουσα. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε, διακρίνεται ο βομβαρδισμός Ρώσων κατά στρατιωτικών οχημάτων της Wagner στον αυτοκινητόδρομο Μ-4, ο οποίος συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία.

Τοποθέτησαν νάρκες στο Ροστόφ-ον-Ντον

Στο μεταξύ νωρίτερα, άντρες της Wagner εθεάθησαν να μεταφέρουν νάρκες στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, τις κυβερνητικές και στρατιωτικές υπηρεσίες της οποίας έχουν καταλάβει από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η κίνηση αυτή μεταφράζεται, κατά πληροφορίες, σαν προετοιμασία για πιθανή αντεπίθεση από την πλευρά του ρωσικού στρατού.

Έκτακτα μέτρα στη Ρωσία - Ανεστάλη η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μόσχοβα

Η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μόσχοβα, που διασχίζει τη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα, ανεστάλη προσωρινά σήμερα εν εν μέσω της ένοπλης ανταρσίας από την Wagner, ανέφεραν οι αρχές, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η αναβολή των ποδοσφαιρικών αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν σήμερα στη Μόσχα, στο πλαίσιο της επιβολής του αντιτρομοκρατικού καθεστώτος.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, ο Σεργκέι Σομπιάνιν τόνισε σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ότι δεν τέθηκαν περιορισμοί για τις μετακινήσεις αυτοκινήτων και φορτηγών που εισέρχονται και εξέρχονται από την ρωσική πρωτεύουσα, σημειώνοντας ώστοσο ότι οι έλεγχοι ασφαλείας έχουν ενισχυθεί.

Οι κάτοικοι της περιφέρειας Λίπετσκ, 420 χλμ. νότια της Μόσχας καλούνταν να μείνουν σπίτια τους.

Οι αρχές στη ρωσική περιφέρεια Λίπετσκ, που βρίσκεται σε απόσταση 420 χλμ. νότια της Μόσχας, κάλεσαν σήμερα τους κατοίκους της περιφέρειας να μείνουν στα σπίτια τους, μπροστά στην ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner.

«Για να διασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών της περιφέρειας Λίπετσκ, το επιχειρησιακό (περιφερειακό) αρχηγείο καλεί τους κατοίκους να μην φύγουν από τα σπίτια τους εκτός εάν είναι απαραίτητο και να μην ταξιδέψουν με ιδιωτικό όχημα», τόνισαν οι αρχές.

Ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, κάλεσε τους Ρώσους σε ενότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, οι Ουκρανοί εκτιμούσαν ότι αυτό το πραξικόπημα έμοιαζε με την αρχή του τέλους για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι αν τα πυρηνικά έπεφταν στα χέρια του Πριγκόζιν, θα γινόταν παγκόσμια καταστροφή. 

Ο Πούτιν, από τη μεριά του, αναζητείτο. 

Ο ιστότοπος Vaznie Istorii επικαλούμενος το Flightradar, έγραψε ότι το αεροπλάνο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν απογειώθηκε από τη Μόσχα με κατεύθυνση την Αγία Πετρούπολη και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ: «Ο προορισμός της πτήσης δεν έχει διευκρινιστεί, εξαφανίστηκε από το σύστημα εντοπισμού κοντά στην περιοχή Τβερ. Μια από τις κατοικίες του Πούτιν βρίσκεται στην περιοχή του Τβερ».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Vazhniye Istorii (Σημαντικές Ιστορίες), πολιτικοί και ολιγάρχες έφυγαν από τη Μόσχα με ιδιωτικά αεροπλάνα. Συγκεκριμένα, το αεροσκάφος τύπου Bombardier BD-700 του στενού συνεργάτη του Πούτιν, Αρκάντι Ρότενμπεργκ, απογειώθηκε από τη Μόσχα στις 11:30 τοπική ώρα και προσγειώθηκε στο Μπακού, ανέφερε το κανάλι Telegram. Επιπλέον, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντένις Μαντούροφ φέρεται να αναχώρησε από τη Μόσχα και το αεροπλάνο του να προσγειώθηκε στην Τουρκία. Επιπλέον, το τζετ του ολιγάρχη Βλαντίμιρ Ποτάνιν αναμένεται επίσης να αναχωρήσει από τη Μόσχα, αναφέρει ο ιστότοπος.

Από την πλευρά του, το RIA Novosti μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν εργάζεται στο Κρεμλίνο.

Το κανάλι VChK-OGPU στο Telegram επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι αναμεταδότες της προεδρικής ειδικής πτητικής μονάδας Rossiya TU-214PU (ειδικό αεροσκάφος επιτρέπει τη διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου) που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Βνούκοβο με κατεύθυνση προς την Αγία Πετρούπολη, απενεργοποιήθηκαν κοντά στην περιοχή Τβερ.

Η εκεχειρία

Την απόφασή του να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεών του στη Μόσχα, βάσει της συμφωνίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε σε ηχογράφησή του το βράδυ του Σαββάτου ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Οι φάλαγγές μας επιστρέφουν στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο» τονίζει ο επικεφαλής της Wagner.

Το «αφεντικό» των μισθοφόρων Wagner υποστήριξε πως έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί η «αιματοχυσία».

Στη δημοσιότητα έδωσαν νωρίτερα ρωσικά και λευκορωσικά ΜΜΕ την ανακοίνωση του Μινσκ για τη συμφωνία Λουκασένκο και Πριγκόζιν. Με βάση τη συμφωνία ο  Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του Λουκασένκο να σταματήσει η προέλαση της Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αναλυτικά η δήλωση της υπηρεσίας Τύπου της προεδρίας της Λευκορωσίας

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες.

Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Γεβγέν Πριγκόζιν.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο να εξαπολύσουν μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης το Σάββατο ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με το μπλοκ εξουσίας της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν το επιβεβαίωσε σε ηχητικό μήνυμα, αναφέροντας πως οι μισθοφόροι του δεν θα έμπαιναν στη Μόσχα.

Οι δυνάμεις της ομάδας Wagner απείχαν περίπου 200 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μόσχας, με τον Πριγκόζιν να αναγνωρίζει πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σημειωθεί αιμοτοχυσία και ζήτησε από τους μαχητές να γυρίσουν πίσω προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Φως σε αυτές τις εξελίξεις έριξε η ανακοίνωση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, οποίος υπογράμμισε πως από το πρωί βρισκόταν σε συνεννόηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για διαπραγματεύσεις με τον Πριγκόζιν ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Ο Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση να σταματήσει η μετακίνηση των μισθοφόρων της Wagner στο έδαφος της Ρωσίας και να αναλάβει παραπάνω μέτρα για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Οι μισθοφόροι έφυγαν από Βορονέζ και Ροστόφ, ενώ ο υπεύθυνος της Wagner επρόκειτο να φτάσει στη Λευκορωσία



Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη, ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επρόκειτο να μεταβεί στη Λευκορωσία με μια συμφωνία με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο για να τερματίσει την «ένοπλη εξέγερση» απέναντι στη «ρωσική στρατιωτική ηγεσία».

«Ο αρχηγός της Wagner και οι μαχητές του θα είναι ασφαλείς από διώξεις υπό την εν λόγω συμφωνία».

Ο Πεσκόφ τόνισε πως ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μετά από συμφωνία με τον Πούτιν, επειδή γνωρίζει προσωπικά τον Πριγκόζιν για 20 χρόνια.