Δεν έδωσαν άδεια στον Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας. Οι αλβανικές αρχές προτίμησαν την ένταση από το να δώσουν θετική απάντηση στο αίτημα του Φρέντι Μπελέρη  για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Χιμάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  του mega, η απόφαση αυτή ελήφθη τη Δευτέρα (26/6) παρόλο που η αλβανική νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση ειδικής άδειας στους κρατούμενους. Από την άλλη, η ορκωμοσία που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη (27/6) δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία του.

Τι προβλέπει ο νόμος

Το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας προβλέπει πως θα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του αντιδήμαρχος, που θα οριστεί από το υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ελέγχεται στην πλειοψηφία του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, άρα θα είναι υποστηρικτής του Έντι Ράμα.

Παράλληλα, η διαδικασία των ερευνών και των ανακρίσεων για την υπόθεση Μπελέρη συνεχίζεται μέχρι να συμπληρωθεί ο φάκελος και να πάρει η υπόθεσή του τη δικαστική οδό.

ΥΠΕΞ: Η Αλβανία να σέβεται το κράτος δικαίου

Με μια σκληρή ανακοίνωση σχολίασε την απόφαση των αλβανικών Αρχών το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζει η ελληνική πλευρά, «στόχος των αλβανικών Αρχών είναι να του στερήσουν, δίχως τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση και χωρίς καν να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το αξίωμα του δημάρχου».

Το υπουργείο Εξωτερικών συμπληρώνει πως η Αλβανία θα πρέπει, ως υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος, ότι «θα πρέπει να σέβεται το κράτος δίκαιου και το τεκμήριο της αθωότητας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 «Απορρίφθηκε σήμερα η αίτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντυ Μπελέρη, να λάβει ειδική άδεια, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει αύριο στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, καθώς και να ορκισθεί και να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του.

»Η απόρριψη αυτή καταδεικνύει πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι στόχος των αλβανικών Αρχών είναι να του στερήσουν, δίχως τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση και χωρίς καν να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το αξίωμα του δημάρχου, στο οποίο τον εξέλεξαν με δημοκρατικές διαδικασίες οι πολίτες της περιοχής.

»Ούσα υποψήφια για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Αλβανία θα πρέπει να σέβεται το κράτος δίκαιου και το τεκμήριο της αθωότητας».