Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν τα συμπεράσματα για την Κίνα.

Επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέχισε τη στρατηγική του συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα και επιβεβαίωσε την πολύπλευρη πολιτική προσέγγιση της ΕΕ έναντι της ασιατικής χώρας, η οποία είναι ταυτόχρονα εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος. Παρά τα διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά τους συστήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα έχουν κοινό συμφέρον να επιδιώκουν εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις, με σεβασμό στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, την ισορροπημένη δέσμευση και την αμοιβαιότητα.

Επίσης τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και ενθαρρύνει την Κίνα να αναλάβει πιο φιλόδοξη δράση για την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα, την ετοιμότητα για την υγεία και την πανδημία, την επισιτιστική ασφάλεια, τη μείωση των καταστροφών, την ελάφρυνση του χρέους και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Τι θα επιδιώξει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα εξακολουθούν να είναι σημαντικοί εμπορικοί και οικονομικοί εταίροι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού, έτσι ώστε η εμπορική και οικονομική σχέση να είναι ισορροπημένη, αμοιβαία και αμοιβαία επωφελής. Σύμφωνα με την ατζέντα των Βερσαλλιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να μειώνει τις κρίσιμες εξαρτήσεις και τα τρωτά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού της, και θα εξαλείψει τον κίνδυνο και θα διαφοροποιήσει όπου είναι απαραίτητο και κατάλληλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκοπεύει να αποσυνδεθεί ή να τηρήσει εσωστρεφή στάση.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα έχει ιδιαίτερη ευθύνη για την τήρηση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Για την ένταση στην Ταϊβάν

Οι «27» σημειώνουν ότι η Ανατολική και η Νότια Σινική Θάλασσα έχουν στρατηγική σημασία για την περιφερειακή και παγκόσμια ευημερία και ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση στα στενά της Ταϊβάν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με βία ή εξαναγκασμό. Επιβεβαιώνει τη συνεπή «πολιτική μίας Κίνας» της ΕΕ.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την επανάληψη του διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την Κίνα. Επαναλαμβάνει τις ανησυχίες του σχετικά με την καταναγκαστική εργασία, τη μεταχείριση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, την κατάσταση στο Θιβέτ και την Σινγιάνγκ, καθώς και την τήρηση των προηγούμενων δεσμεύσεων της Κίνας σχετικά με το Χονγκ Κονγκ.