Η Γαλλία συγκλονίστηκε από ένα κύμα διαδηλώσεων μετά τον πυροβολισμό ενός 17χρονου νεαρού από αστυνομικούς κοντά στο Παρίσι την Τρίτη, προκαλώντας απαγόρευση διαδηλώσεων σε ορισμένες πόλεις, ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για υπερβολική αστυνόμευση σε περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Είδαμε σκηνές με ανθρώπους να βάζουν φωτιές σε οχήματα και να πυρπολούν κτίρια, ενώ αστυνομικοί των CRS (κάτι αντίστοιχο με τα ελληνικά ΜΑΤ) συγκρούστηκαν άγρια με τους διαδηλωτές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τους υπουργούς καθώς προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να ενώσει τη χώρα στη δεύτερη θητεία του.


Τι πυροδότησε τις διαμαρτυρίες;

Ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον έφηβο Αλγερινής καταγωγής Nahel, στο προάστιο του Παρισιού Nanterre νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το βίντεο του περιστατικού που κατέγραψε ένας περαστικός δείχνει δύο αστυνομικούς να στέκονται στην πλευρά του οδηγού του αυτοκινήτου, ο ένας από τους οποίους πυροβόλησε τον οδηγό παρόλο που δεν φαινόταν να αντιμετωπίζει καμία άμεση απειλή.

Ο αστυνομικός δήλωσε ότι πυροβόλησε το όπλο του επειδή φοβήθηκε ότι το αγόρι θα έπεφτε πάνω σε κάποιον με το αυτοκίνητο, είπε ο εισαγγελέας της Ναντέρ, Πασκάλ Πράχε.

Ο Πράχε είπε ότι ο αξιωματικός ενήργησε παράνομα χρησιμοποιώντας το όπλο του. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με επίσημη έρευνα για ανθρωποκτονία και έχει τεθεί σε προφυλάκιση.


Τι συνέβη από τότε;

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «η αστυνομία σκοτώνει» και εκατοντάδες κυβερνητικά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές καθώς ο θάνατος του Nahel μετατράπηκε σε οργή για τις φυλετικές προκαταλήψεις στη χώρα.

Οι διαδοχικές νύχτες βίας σε όλη τη Γαλλία και τα υπερπόντια εδάφη της ώθησαν με τη σειρά τους Γάλλους αξιωματούχους να ξεκινήσουν ενέργειες καταστολής, με περισσότερους από σαράντα χιλιάδες αστυνομικούς να περιπολούν σε πόλεις σε όλη τη χώρα.

Από την Τρίτη, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση και περισσότεροι από 800 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με βάση αριθμούς που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών. Μόνο στο Παρίσι, αναπτύχθηκαν 5.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας. Οι αξιωματικοί είχαν την εξουσία να καταστείλουν ταραχές, να κάνουν συλλήψεις και να «αποκαταστήσουν τη δημοκρατική τάξη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρντ Νταρμανίν. Τα υπερπόντια γαλλικά εδάφη υπήρξαν επίσης μάρτυρες βίαιων διαδηλώσεων. Ένας άνδρας σκοτώθηκε από «αδέσποτη σφαίρα» στην Καγιέν, πρωτεύουσα της Γαλλικής Γουιάνας, κατά τη διάρκεια ταραχών την Πέμπτη. Η αστυνομία συνέλαβε επίσης τουλάχιστον 28 άτομα σε ταραχές στη Ρεϋνιόν, μια γαλλική επικράτεια στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με τις αρχές εκεί.


Τι σημαίνει αυτό για τον Μακρόν;

Ο Μακρόν έδωσε διορία στον εαυτό του εκατό ημέρες για να θεραπεύσει τη χώρα και να επαναφέρει την προεδρία του μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών κατά των αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος στις αρχές του έτους.

Αλλά οι ελπίδες για επαναφορά είναι πλέον πιθανό να παρεμποδιστούν από τις εκτεταμένες τωρινές διαμαρτυρίες.

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Μακρόν παρακολούθησε μια συναυλία του Έλτον Τζον την Τετάρτη καθώς καίγονταν αυτοκίνητα και καταστρέφονταν κτίρια σε όλη τη χώρα. Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την επανάληψη του 2005, όταν ο θάνατος δύο εφήβων που κρύβονταν από την αστυνομία δημιούργησε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω ταραχών τριών εβδομάδων.

Ο Μακρόν διέκοψε τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες που επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή.

Ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των «γεγονότων μεγάλης κλίμακας» στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των «εορταστικών εκδηλώσεων και πολυάριθμων συγκεντρώσεων», και προέτρεψε τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, λέγοντας ότι πολλοί από τους συλληφθέντες ήταν νέοι. Κάλεσε επίσης τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμβάλουν στην άμβλυνση των διαδηλώσεων, ζητώντας από το TikTok και το Snapchat να αποσύρουν το «πιο ευαίσθητο περιεχόμενο» και να εντοπίσουν τους χρήστες που χρησιμοποιούν «κοινωνικά δίκτυα για να προκαλέσουν σε ανταρσία ή για να επιδεινώσουν τη βία».


Τι οδήγησε στην αναταραχή;

Οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι το χρώμα του Nahel ήταν ένας παράγοντας για τη δολοφονία του, αποκαλύπτοντας τις βαθιές ρίζες των εντάσεων σχετικά με τις διακρίσεις της αστυνομίας κατά των μειονοτικών κοινοτήτων στη Γαλλία. Ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους - γνωστός ως "laïcité" στα γαλλικά - είναι ένα βασικό θεμέλιο της γαλλικής κουλτούρας, καθώς επιδιώκει να υποστηρίξει την ισότητα για όλους διαγράφοντας τους δείκτες της διαφοράς, συμπεριλαμβανομένης της φυλής.

Πολλοί όμως έγχρωμοι στη Γαλλία λένε ότι είναι πιο πιθανό να πέφτουν θύματα αστυνομικής βίας από ότι οι λευκοί. Οι κατηγορίες για βαρβαρότητα ταλαιπωρούν εδώ και καιρό τη γαλλική αστυνομία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκρινε την «υπερβολική χρήση βίας από κρατικούς υπαλλήλους» κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών ενάντια στις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του Μακρόν στο συνταξιοδοτικό σύστημα οι διαδηλωτές όμως σε αυτήν την περίπτωση ήταν άνθρωποι όλων των φυλών, κυρίως λευκοί.

Ο ΟΗΕ κάλεσε τη Γαλλία να αντιμετωπίσει «βαθιά ζητήματα ρατσισμού και διακρίσεων στην επιβολή του νόμου», στα πρώτα σχόλια του οργανισμού μετά τη δολοφονία. Σε δήλωση την Παρασκευή, ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προέτρεψε τις γαλλικές αρχές να «διασφαλίσουν τη χρήση βίας από την αστυνομία για την αντιμετώπιση βίαιων στοιχείων στις διαδηλώσεις, με σεβασμό πάντα στις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, της μη διάκρισης, της προφύλαξης και Ευθύνη». Το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε αργότερα τα σχόλια του ΟΗΕ, λέγοντας: «Η Γαλλία και οι αστυνομικές δυνάμεις της αγωνίζονται με αποφασιστικότητα κατά του ρατσισμού και κάθε μορφής διακρίσεων. Η χρήση βίας από την εθνική αστυνομία και τη χωροφυλακή διέπεται από τις αρχές της απόλυτης αναγκαιότητας και αναλογικότητας, αυστηρά πλαισιωμένη και ελεγχόμενη», πρόσθεσε το υπουργείο.


O Τουρκικός Παράγοντας

Όσο και αν φαίνεται παράξενο από την πρώτη στιγμή των επεισοδίων, πίσω από τις διαδηλώσεις, τις υποδαυλιζόμενες ακραίες συμπεριφορές και τις έκνομες ενέργειες των νεαρών κυρίως διαδηλωτών ήταν το Τουρκικό κράτος.

Υπάρχει εκτενής αναφορά των Μυστικών Υπηρεσιών τόσο του Βελγίου όσο και της Ελβετίας για την ριζοστικοποίηση των νέων στο Ισλάμ από την Τουρκική προπαγάνδα του Πανισλαμισμού.

Η Τουρκία έχει επενδύσει στις νέες γενιές οι οποίες νιώθουν περιθωριοποιημένες λόγω οικονομικών προβλημάτων ανέχειας και φτωχοποίησης οι οποίες ψάχνουν ένα πνευματικό καταφύγιο μια ψυχική προστασία αλλά και μια οικονομική βοήθεια. Μέσω των ιμάμηδων και διαφόρων ισλαμικών ενώσεων η Τουρκία προσφέρει βοήθεια, στέγαση, αλλά και παροχή οικονομικών βοηθημάτων. Τόσο οι Γαλλικές αρχές όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές έχουν κάνει αναφορές σχετικά με την διείσδυση Τούρκων πρακτόρων στις γειτονιές των φτωχικών γκετοποιημένων περιοχών με σκοπό την διαμόρφωση ενός κλίματος αδικίας, κοινωνικής ανισότητας και αποστροφής προς την τοπική κουλτούρα και τα έθιμα.

Αν παρατηρούσε κανείς την Τουρκική δορυφορική τηλεόραση τις τελευταίες μέρες έπαιζαν συνέχεια εκπομπές με «ειδικούς» που εξηγούσαν γιατί οι Γάλλοι είναι εχθρικοί προς τους εγχρώμους γενικά, δεν αγαπούν το ισλάμ και γιατί πρέπει ο κάθε πιστός να αντιδρά στην κουλτούρα ενσωμάτωσης στην χώρα που βρίσκεται. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για την Γαλλική κοινωνία όπου οι πράκτορες της Τουρκικής προπαγάνδας είναι παντού, στοχεύοντας στην δημιουργία ενός ισλαμικού τόξου υπακοής και δύναμης μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Στόχος είναι η άσκηση της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής βραχίονας της οποίας είναι ο Πανισλαμισμός. Εκφραστής και υποστηρικτής των πιστών του Ισλάμ θα είναι η Τουρκία του Ερντογάν.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο μονός ηγέτης που πήρε τηλέφωνο προσωπικά για να ευχηθεί για την έναρξη του μπαϊραμιού σε όλους τους ισλαμιστές ηγέτες παγκοσμίως ήταν ο Ερντογαν. Ο πανισλαμισμός μαζί με τον Παντουρκισμό είναι οι θεμελιώδης αρχές μιας πολιτικής που με τα εκατομμύρια των προσφύγων που έχουν εισδύσει μέσα στην Ευρώπη αποτελούν πλέον υπαρξιακό πρόβλημα για κάθε δυτική κοινωνία. Το ζήτημα είναι εάν οι Ελληνικές αρχές βλέπουν, ακούν, και ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο γιατί σε μια πιθανή αντίστοιχη ενέργεια μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο.