Ο «μήνας του μέλιτος» με την Τουρκία δείχνει να οδεύει προς το τέλος του. Αυτό μαρτυρούν οι τουρκικές κινήσεις κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας των Παθών.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε -μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»- ότι η κύρια διαφορά μας με την Τουρκία, για την οποία θα μπορούσαμε να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, είναι οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονός που αφενός προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να επισημαίνει ότι πρέπει να μιλάμε μόνο για θαλάσσιες οικονομικές ζώνες (δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) και αφετέρου διαδέχθηκε τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατες δηλώσεις του έδειξε, έστω και πιο ήπια απ' ό,τι στο παρελθόν, την πραγματική θεώρηση των γειτόνων: «Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι καλές, αλλά δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Υπάρχουν χρόνια προβλήματα, τα οποία όσο δεν επιλύονται η ένταση μπορεί να αυξηθεί και να κλιμακωθεί». Μόλις χθες ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας στο TV 100, έριξε έστω και καλυμμένα τις βολές του: «Υπάρχουν όμως κάποια βάρη που μας έφερε η γεωγραφία και μας επέβαλε η Ιστορία. Δεν μπορείς να κάνεις ένα βήμα χωρίς να τα αντιμετωπίσεις αναδρομικά, ας πούμε, χωρίς να περάσεις από μια διπλωματική θεραπεία, χωρίς να λύσεις αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν τα νησιά, υπάρχει η στενότητα της γεωγραφικής περιοχής, υπάρχουν κάποιες πρακτικές από το παρελθόν, υπάρχει το Κυπριακό. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτή τη σχέση με όλα αυτά. Μερικές φορές αυτό μετατρέπεται σε στρατηγικό πλεονέκτημα, μερικές φορές μπορεί να σε φέρει αμέσως σε σημείο ρήξης».

Η έμμεση απειλή του δεν έμεινε αναπάντητη. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε στην εφημερίδα «Μακεδονία» ότι «η εθνική μας κυριαρχία δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης».

Η... αναβάθμιση των F-16

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16, που περιλαμβάνει ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του, συνολικού κόστους 259.000.000 δολαρίων.

Το πρακτορείο Reuters, που μετέδωσε την είδηση, αναφέρει ότι δεν πρόκειται για το μεγάλο πακέτο των 20 δισ. δολαρίων, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά για διαφορετικό αίτημα, που εκκρεμούσε μήνες. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια που δίδεται άδεια σε πώληση αμερικανικού πολεμικού υλικού στην Τουρκία. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, η άδεια του οποίου απαιτείται για να προχωρήσει το αίτημα.

Νέες προκλήσεις για «Τούρκους» της Θράκης

Προκαλεί από ελληνικού εδάφους ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, μένοντας πιστός στη γραμμή της Άγκυρας, που ακροβατεί τελευταία ανάμεσα στα «ήρεμα» και τα «ταραγμένα» διπλωματικά νερά.

Ο Μουσταφά Σεντόπ, στο πλαίσιο περιοδείας του στα μουσουλμανικά χωριά, βρέθηκε στην Κομοτηνή, όπου μίλησε για τον αγώνα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης»: «Φυσικά, κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ, αναφερόμαστε στον αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, τον Σαντίκ Αχμέτ, που είναι το όνομα-σύμβολο», είπε ο Σεντόπ για τον μειονοτικό βουλευτή που σκοτώθηκε σε τροχαίο.

Ο Σεντόπ και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε παρέστησαν στο δείπνο ιφτάρ στα Κιμμέρια της Ξάνθης και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Μουσουλμανικής Μειονότητας, καθώς επίσης με τον εκλεγμένο μουφτή της Κομοτηνής, Ιμπραχήμ Σερίφ. Σε δηλώσεις που έκανε συνέχισε να προκαλεί, λέγοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να δώσει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας με τρόπο που αρμόζει σε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε.». Αναφερόμενος στις διπλωματικές σχέσεις, ο πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμπαράσταση που επέδειξε στους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαμούρη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/4