Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους σε μια προσπάθεια να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα (06/07) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Έφτασε η ώρα η Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε μια θετική έκβαση των συνομιλιών εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινά την Τρίτη στη λιθουανική πρωτεύουσα.

Η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ είναι κοντά, τόνισε o γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ύστερα από μια συνάντηση που είχε με υπουργούς Εξωτερικών από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανέφερε, επίσης, πως έχει συγκαλέσει συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Τουρκίας και της Σουηδίας την παραμονή της Συνόδου Κορυφής για να προωθήσει την αίτηση ένταξης της Στοκχόλμης.

«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι μια θετική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η Τουρκία καθιστά σαφές ότι είναι έτοιμη να επικυρώσει τη σουηδική αίτηση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν πως η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία είναι σημαντική για όλους.

«Αναγνωρίζουμε πως το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση και τα σουηδικά δικαστήρια έχουν λάβει κάποιες σημαντικές αποφάσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμα. Θα εργαστούμε πάνω σε αυτά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.