Απόλυτα πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα άρει την αντίθεσή της ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το σημαντικότερο είναι να έχουμε μια σαφή απόφαση της Τουρκίας ότι θα επικυρώσει, θα υποβάλει το πρωτόκολλο ένταξης (στο κοινοβούλιο)», είπε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα 10/07, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκε, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, να άρει τις πολύμηνες αντιρρήσεις του ενόψει της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Αυτό είναι καλό για τη Σουηδία, είναι καλό για την Τουρκία και είναι καλό για ολόκληρο το ΝΑΤΟ και επίσης είναι καλό για την περιοχή της Βαλτικής. Αυτή η σύνοδος κορυφής είναι ήδη ιστορική πριν ακόμη ξεκινήσει», σχολίασε ο Στόλτενμπεργκ.


«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με την Wagner»

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Συμμαχία δεν έχει παρατηρήσει κάποια κίνηση των μισθοφόρων της στη Λευκορωσία, τον σύμμαχο της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», επισήμανε ο ίδιος στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, η Πολωνία ξεκίνησε να μετακινεί περισσότερους από 1.000 στρατιώτες στα ανατολικά της χώρας εν μέσω ανησυχίας στην χώρα αυτή μέλος του ΝΑΤΟ ότι η παρουσία μαχητών της Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ένταση στο σύνορό της.