Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη έκρουσε για άλλη μια φορά ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου», την ώρα που η ανεπίσημη ανάλυση στοιχείων για τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία έδειξε ότι το επταήμερο έως την Τετάρτη ήταν η θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική κρίση έχει μπει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά και ότι η αυξημένη θερμότητα από την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ελ Νίνιο θα οδηγήσει σε θερμοκρασίες-ρεκόρ.

«Αν επιμείνουμε στην καθυστέρηση βασικών μέτρων που απαιτούνται, νομίζω ότι κινούμαστε προς μία καταστροφική κατάσταση, όπως αποδεικνύουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες, σχολιάζοντας τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 17,18 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP) των ΗΠΑ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 17,01 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί τη Δευτέρα.

Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν 0,04 βαθμούς Κελσίου, υψηλότερη από κάθε άλλη εβδομάδα στα 44 χρόνια καταγραφής, σύμφωνα με τα δεδομένα του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν.

Στους 17,18οC η μέση θερμοκρασία της Γης την Τετάρτη

Την Τετάρτη, σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, η μέση θερμοκρασία της Γης την Τετάρτη παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ των 17,18οC.

«Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια θερμή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής, και σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο και τις θερμές συνθήκες του καλοκαιριού, βλέπουμε να καταγράφονται θερμές επιφανειακές θερμοκρασίες-ρεκόρ σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε την Πέμπτη η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Νέα ρεκόρ θερμοκρασιών αναμένεται να προκαλέσει ο Ελ Νίνιο 

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την επιστροφή του Ελ Νίνιο την Τρίτη. Την τελευταία φορά το Ελ Νίνιο ήταν το 2016, που ήταν και η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ήδη, σε διάφορα μέρη έχουν εκδηλωθεί καύσωνες και την Πέμπτη η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της Ε.Ε. ανακοίνωσε πως ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ.