Όσο τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε ύφεση και ο χρόνος παραμένει παγωμένος, τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη - Ταγίπ Ερντογάν στη νατοϊκή σύνοδο στο Βίλνιους, προκύπτουν οριακές μετακινήσεις στο Κυπριακό.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η ξεκάθαρη στήριξη των πάγιων θέσεων Αθήνας - Λευκωσίας από πλευράς ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, δήλωσε: «Η επανένωση της Κύπρου δεν πρέπει να αναβληθεί άλλο». Η τοποθέτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο του χαιρετισμού της κατά τη διάρκεια δεξίωσης για την Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, έχοντας στο πλευρό της τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη. Η κυρία Φίσερ τόνισε ότι τίθενται σε κίνδυνο πολλά για τον λαό της Κύπρου, τους λαούς της περιοχής και για τη διατλαντική οικογένεια, πρόσθεσε δε, χωρίς αστερίσκους και ίσες αποστά- σεις, ότι ο λαός της Κύπρου μπορεί να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους για την υποστήριξη της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού. Συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους Κύπριους σε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε.

Τουρκική αντίδραση

Η ξεκάθαρη θέση των Αμερικανών εξόργισε τους Τούρκους. Το ίδιο και η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, από τη Μεγαλόνησο. Ο κ. Δένδιας είπε ότι «η Κύπρος δεν κείται μακράν» και η συγκεκριμένη δήλωση σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στα γειτονικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα ο νέος εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Ζεκί Ακτούρκ, είπε ότι αποδεκτή λύση είναι μόνο η διχοτόμηση του νησιού. Ενώ χθες, με εντολή Ερντογάν, τα «πιόνια» του στο ψευδοκράτος πήγαν στην Άγκυρα και είπαν τα ίδια με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Τζεβ- ντέτ Γιλμάζ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ