Επί χρόνια ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παρουσίαζε τον Εκρέμ Ιμάμογλου ως το πολιτικό τέκνο του.

Τώρα ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης εμφανίζεται ως ο «πατροκτόνος Βρούτος», που θέλει να πάρει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) από τον «πατέρα» του. Προ ημερών, ο υποβόσκων εσωτερικός πόλεμος στο μεγαλύτερο και ιστορικότερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ, έγινε ανοικτός.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έδωσε στη δημοσιότητα ένα μανιφέστο, με το οποίο απηύθυνε έκκληση για αλλαγή, ρίχνοντας την πρώτη «μαχαιριά» στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Αλλαγή» ήταν το βασικό αίτημα που έθεσε ο Ιμάμογλου κι αμέσως μετά την εκλογική ήττα του Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές της 28ης Μαΐου.

Στο μανιφέστο τονίζεται ότι η κοινωνία αναμένει αλλαγή από την αντιπολίτευση και «δεν είναι δυνατόν να συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, επιμένοντας στα παλιά λάθη». Επισημαίνει ότι «δεν εμπνεύσαμε εμπιστοσύνη και ελπίδα για αλλαγή του καθεστώτος», τονίζοντας ότι οι εκλογές χάθηκαν σε συνθήκες κατά τις οποίες η κυβέρνηση βρισκόταν στην πιο αδύναμη θέση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ελπίδα

Με τον Ιμάμογλου συντονίζει τις κινήσεις του και ο δήμαρχος Σμύρνης, μεγαλούπολης-προπυργίου των κεμαλικών, Τουντς Σογιέρ, ενώ ο «αντάρτης» δήμαρχος του CHP στην πόλη Μπόλου, Τανζού Οζτζάν, πραγματοποίησε πολυήμερη πορεία πεζή μέχρι την Άγκυρα με αίτημα την «αλλαγή».

Η απάντηση του Κιλιτσντάρογλου σε όλα αυτά ήταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να βαπτίσει επιτυχία την εκλογική του ήττα. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του είπε ότι ήταν «επιτυχία» το γεγονός ότι κατάφερε να συσπειρώσει κατά του Ερντογάν το 48%, 25 εκατομμύρια πολίτες, με ετερόκλητο ιδεολογικό υπόβαθρο.

Όσο για την αλλαγή, είπε ότι αλλαγή είναι αυτό που ήδη συνετελέσθη στην κοινωνία και ενώθηκε όλος αυτός ο κόσμος, αλλά και για την αλλαγή στο κόμμα εγγυητής είναι ο ίδιος. Στο μεσοδιάστημα από τις εκλογές, απέλυσε το σύνολο των συμβούλων του και άλλαξε τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Θα μπορούσε άραγε ο Ιμάμογλου να νικούσε στις εκλογές τον Ερντογάν; Παρά την εντυπωσιακή επιτυχία του στον δήμο της Κωνσταντινούπολης, δεν είναι σίγουρο ότι θα συνέ«διαβάζει» και να συνομιλεί με τις θρησκευόμενες συντηρητικές μάζες της Ανατολίας, ενώ ο Εκρέμ Ιμάμογλου εκπροσωπεί μία «ευτυχισμένη μειοψηφία», των λεγόμενων «λευκών Τούρκων» με τους δυτικούς τρόπους ζωής, που κατοικούν κυρίως στα δυτικά αστικά κέντρα.

Οι κινήσεις του Ιμάμογλου περιορίζονται επιπλέον από τις δικαστικές παγίδες που του έχει στήσει ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος, πρώτον, θέλει να πάρει πίσω από την αντιπολίτευση τον δήμο Κωνσταντινούπολης στις εκλογές του Μαρτίου του 2024 και, δεύτερον, προτιμά να έχει απέναντί του τον μη χαρισματικό και περιορισμένων δυνατοτήτων Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παρά τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Εις βάρος του Ιμάμογλου εκκρεμεί πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημε-ρών από τη γνωστή υπόθεση του 2019, επειδή χαρακτήρισε «ανόητα» τα μέλη του Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, που δεν επικύρωσαν τη νίκη του στον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Στο εδώλιο

Η απόφαση στο Εφετείο μπορεί να βγει προς τα τέλη του χρόνου, δηλαδή ακριβώς την περίοδο που θα «κλειδώνουν» οι υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές. Τον Νοέμβριο θα βρεθεί στο εδώλιο κατηγορούμενος και για ακόμη μία υπόθεση, από την εποχή που ήταν δήμαρχος Μπεϊλίκντουζου στη δυτική Κωνσταντινούπολη, πριν από 4 χρόνια.

Στην παρούσα φάση, ο Ιμάμογλου βλέπει ότι έχει πίσω του ένα κοινωνικό ρεύμα και πιστεύει πως εάν το συνέδριο γίνει το συντομότερο και πριν από τις τοπικές εκλογές, θα εκλεγεί αρχηγός του CHP.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα είναι πολύ δύσκολο για το Εφετείο να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ακόμη κι αν το πράξει θα προκληθεί τέτοιος πολιτικός σεισμός, που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν και έτσι το CHΡ δεν θα χάσει την Κωνσταντινούπολη, ενώ στις επόμενες προεδρικές εκλογές -το 2028, υπό κανονικές συνθήκες- θα έχει την ευκαιρία να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Έκτακτο συνέδριο

Υπάρχει επίσης κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Ιμάμογλου θέλει έκτακτο συνέδριο εδώ και τώρα: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που επέβαλε ο Κιλιτσντάρογλου, τα περιφερειακά συνέδρια σε επίπεδο νομών θα ολοκληρωθούν μέ- χρι τις 15 Οκτωβρίου. Είναι αμφίβολο όμως κατά πόσο θα μπορέσει ο Ιμάμογλου να επικρατήσει σε αριθμό συνέδρων, ακόμη και στην ίδια την Κωνσταντινούπολη, έναντι του Κιλιτσντάρογλου που στα 13 χρόνια προεδρίας του έχει διαμορφώσει έναν πλήρως ελεγχόμενο κομματικό μηχανισμό.

Έναν μηχανισμό που «μυρίζει» καμαρίλα και επιμένει πρώτα «εκλογές και μετά συνέδριο», δίνοντας στην πράξη χρόνο στον 74χρονο Κιλιτσντάρογλου να διαχειριστεί τις απώλειές του από την ήττα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή