Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για μια πέμπτη θητεία στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας ανακοίνωσε ο Μαρκ Ρούτε. Μάλιστα, στη δήλωσή του αναφέρει ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Ρούτε υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτηση του τέταρτου υπουργικού του συμβουλίου μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας σε πιο αυστηρές πολιτικές για τη μετανάστευση.

 «Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πολλές εικασίες για τα κίνητρά μου. Η μοναδική απάντηση είναι η Ολλανδία», ανέφερε ο Ρούτε σε ομιλία στο Κοινοβούλιο πριν από τη συζήτηση για την κατάρρευση της κυβέρνησης.

 «Χθες το πρωί έλαβα την απόφαση ότι δεν θα είμαι πάλι σε θέση να είμαι εκ νέου αρχηγός του VVD. Μόλις σχηματιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές, θα εγκαταλείψω την πολιτική».

Η απόφαση του Ρούτε θα σηματοδοτήσει το τέλος της θητείας του ως του μακροβιότερου αρχηγού κυβέρνησης στην ιστορία της Ολλανδίας. Ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Οκτώβριο του 2010.

Ο Ρούτε, 56 ετών, θα παραμείνει ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης έως ότου σχηματιστεί νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τις επόμενες εκλογές, μια διαδικασία που στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Ολλανδίας ενδέχεται να κρατήσει μήνες.