Μια πτήση της United Airlines με προορισμό το Χιούστον προς το Άμστερνταμ εκτράπηκε στο Σικάγο αφού ένας απείθαρχος επιβάτης της business class διέκοψε την πτήση, σύμφωνα με πληροφορίες επειδή το γεύμα που είχε αρχικά επιλέξει δεν ήταν διαθέσιμο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian, η πτήση απογειώθηκε την περασμένη Κυριακή στις 16:20 τοπική ώρα από το Χιούστον και βρισκόταν στον εναέριο χώρο του Σικάγο δύο ώρες μετά την πτήση. Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 έδειξε ότι το αεροπλάνο έκανε κύκλους γύρω από το αεροδρόμιο O'Hare του Σικάγο καθώς έπρεπε να καταναλώσει καύσιμα, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν πολύ βαρύ για να προσγειωθεί.

Ο XJonNYC, ειδικός σε θέματα αεροπορίας, δημοσίευσε ανακοινώσεις της United Airlines στο Twitter, στις οποίες γινόταν λόγος για έναν «απείθαρχο επιβάτη στο αεροσκάφος» και για «επίπεδο απειλής ένα», πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο απειλής. Ενώ σ’ άλλο tweet, ανέφερε ότι ο επιβάτης φαινόταν να είναι εξοργισμένος για την επιλογή γεύματος.

Σε δήλωση στον Guardian η United Airlines ανέφερε: «Η πτήση 20 της United Airlines από το αεροδρόμιο Τζορτζ Μπους προς το Άμστερνταμ εκτράπηκε στο διεθνές αεροδρόμιο O'Hare και προσγειώθηκε με ασφάλεια ύστερα από αναστάτωση επιβατών. Συνοδεία αστυνομικών ο επιβάτης βγήκε από το αεροπλάνο. Στη συνέχεια, η πτήση συνεχίστηκε προς το Άμστερνταμ». Σύμφωνα με το Flightrader24, η πτήση τελικά προσγειώθηκε περίπου στις 12.30 μ.μ. τοπική ώρα στο Άμστερνταμ, με καθυστέρηση τριών ωρών από την προγραμματισμένη ώρα της άφιξή της.

Αν και δεν είναι σαφές με ποιο ακριβώς γεύμα είχε εκνευριστεί ο απείθαρχος επιβάτης, στους επιβάτες της business class στο United προσφέρεται συνήθως ένα πλήρες γεύμα τριών πιάτων. Ο ιστότοπος Live and Let's Fly, στον οποίο φιλοξενούνται ταξιδιωτικές κριτικές ανέφερε ότι οι επιβάτες της business class που πετούσαν από το Νιούαρκ στο Άμστερνταμ είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ως κύριο γεύμα ανάμεσα σε ψητό μοσχάρι, ψητό σολομό με λεμονόχορτο ή ρικότα σαλάτα και μανιτάρια με άγριο μέλι.

Η αεροπορική εταιρεία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις ότι τα γεύματά της κατά την πτήση δεν επέστρεψαν στα πρότυπα πριν από την πανδημία και ανακοίνωσε πέρυσι ότι αναβάθμισε τον ναύλο της business class.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μπορεί να επιβάλει πρόστιμα στους επιβάτες για απείθαρχη συμπεριφορά, έως και 37.000 δολάρια για κάθε παράβαση, με κάθε περιστατικό να έχει τη δυνατότητα πολλαπλών παραβάσεων. Οι επιβάτες υπόκεινται επίσης σε ποινική δίωξη.