Ο βασικότερος στόχος της Τουρκίας ήταν να εξασφαλίσει την αγορά από τις ΗΠΑ των νέων μαχητικών F-16 και αυτό αναμένει τώρα η Άγκυρα, αφού έχει εξαλειφθεί το εμπόδιο της Σουηδίας. 

Οι δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτή τη μεταφορά», συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο και του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, που αμέσως μετά τη συμφωνία στο Βίλνιους έκανε μία σχετικά πιο συγκαταβατική σε σχέση με το παρελθόν δήλωση, ότι συνεχίζει μεν να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει όμως την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση των F-16.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να σταλεί και να γίνει δεκτή από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρόταση του προέδρου Ερντογάν για έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οικονομική κρίση

Το άλλο μεγάλο θέμα για την Τουρκία είναι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει και επιδίωξή της ήταν να διασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητά επίσης να λυθεί το πρόβλημα της βίζας, που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς χιλιάδες Τούρκοι πολίτες γίνονται καθημερινά αποδέκτες απορριπτικών αποφάσεων, χωρίς να δικαιούνται καν να πάρουν πίσω τα αξιόλογα ποσά που προκατέβαλαν ως τέλη.

Ο Ερντογάν έλαβε υποσχέσεις από τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον, στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης, ενώ προτού πει το τελικό «ναι» διέκοψε την τριμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να συζητήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Δημοσίως δεν έγιναν γνωστές ποιες δεσμεύσεις απέσπασε ο Ερντογάν, πάντως το αμέσως προσεχές διάστημα τα αιτήματά του θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν μέσω της έκθεσης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, που θα υποβάλουν στο Συμβούλιο ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και η Κομισιόν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής του Ιουνίου.

Η βίζα

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, επιβεβαίωσε στο Reuters το οικονομικό σκέλος της τουρκικής στόχευσης, λέγοντας πως «η Δύση πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας στην ανάγκη της για χρηματοοικονομικούς πόρους».

Ο ίδιος είπε επίσης «ότι η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένη πρόοδο σε θέματα, όπως ταξίδια στην ΕΕ χωρίς θεώρηση (βίζα)». Η Χαντέ Φιράτ, Τουρκάλα δημοσιογράφος με καλή πληροφόρηση από τον στενό κύκλο του Ερντογάν, θεωρεί ότι το σημαντικότερο σημείο για τα συμφέροντα της Άγκυρας στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Σουηδία είναι η επίσημη καταγραφή ως τρομοκρατικών οργανώσεων σε έγγραφο του ΝΑΤΟ του PYD (Κούρδοι της βόρειας Συρίας) και της οργάνωσης FETO (γκιουλενιστές).

Η Ανατολή

Για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, τουρκικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η Άγκυρα δεν θα βλάψει τις σχέσεις της με τη Μόσχα, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Δύση. Δήλωση, που ουσιαστικά συμπληρώνει αντίστοιχη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι «η Μόσχα είναι αποφασισμένη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα».

Παρά το άνοιγμα προς τη Δύση και την εξάρτησή της από αυτήν, η Τουρκία συνεχίζει να κάνει στρατηγική στροφή προς την Ανατολή. Ακολουθεί μία πολιτική που συνομιλεί με όλους και αυτό ακριβώς επιχειρεί να εξαργυρώσει ως πολιτικό κεφάλαιο. Ο ίδιος ο Ερντογάν εξάλλου είχε δηλώσει προεκλογικά: «Όσο κοντά είμαστε στη Δύση, άλλο τόσο κοντά είμαστε και στην Ανατολή».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή