Ο καύσωνας σαρώνει ήδη πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής και ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να καταγραφούν θερμοκρασίες-ρεκόρ, όπως μεταδίδει το BBC.

Ειδικότερα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Τουρκίας.

Μάλιστα, στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.

Κόκκινος συναγερμός έχει εκδοθεί σε 10 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία.

Την Τρίτη 11/06 ένας 44χρονος άνδρας πέθανε στη βόρεια Ιταλία από τον καύσωνα.

Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 44χρονος εργάτης ζωγράφιζε γραμμές διάβασης στην πόλη Lodi, κοντά στο Μιλάνο, πριν καταρρεύσει από τη ζέστη.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

«Αντιμετωπίζουμε έναν αφόρητο καύσωνα», έγραψε στο Twitter ο Ιταλός πολιτικός Νικόλα Φρατογιάνι.

«Ίσως πρέπει τις πιο ζεστές ώρες να λαμβάνονται όλες οι χρήσιμες προφυλάξεις για να αποφευχθούν τραγωδίες όπως αυτή που συνέβη σήμερα στο Λόντι», επισήμανε στην ανάρτησή του.

Σημειώνεται ότι αρκετοί επισκέπτες στην Ιταλία έχουν ήδη καταρρεύσει λόγω θερμοπληξίας, ανάμεσά τους και ένας Βρετανός έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη.

Ο καύσωνας του «Κέρβερου» -που ονομάστηκε από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία από το τέρας με τα τρία κεφάλια που εμφανίζεται στην Κόλαση του Δάντη- αναμένεται να φέρει ακραίες συνθήκες τις επόμενες ημέρες.

Η Ισπανία πλήττεται εδώ και μέρες σε θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου και οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μεγάλο μέρος της χώρας, δεν έπεσαν κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Μια δορυφορική εικόνα που καταγράφηκε από την αποστολή Copernicus Sentinel αποκάλυψε ότι η θερμοκρασία της ξηράς στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα είχε φτάσει τους 60 βαθμούς την Τρίτη.

Η ζέστη είναι πιθανό να συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο και στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, όπου οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, σύμφωνα με το BBC Weather.

Και παρόλο που ο καύσωνας «Κέρβερος» τελειώνει, οι Ιταλοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο επόμενος καύσωνας, που ονομάστηκε «Χάροντας» -από τον βαρκάρη που παρέδιδε ψυχές στον κάτω κόσμο-, θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες στους 43 βαθμούς στη Ρώμη και στους 47 βαθμούς στο νησί της Σαρδηνίας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων Καιρού Μεσαίου Εύρους ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί.