Βοήθεια 11 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ με αντάλλαγμα τη συναίνεση της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φέρεται να πρόσφερε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως υποστηρίζει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος Σίμουρ Χερς, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζει.

Σε άρθρο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Substack, ο Χερς αναφέρει ότι «ο Μπάιντεν υποσχέθηκε τη δημιουργία μιας λίαν αναγκαίας πιστωτικής γραμμής ύψους 11-13 δισ. δολαρίων για την Τουρκία από το ΔΝΤ» προκειμένου ο Ερντογάν να άρει το βέτο της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

«Ο Μπάιντεν χρειαζόταν μία νίκη και η Τουρκία βρίσκεται σε οξεία οικονομική κρίση», σύμφωνα με «αξιωματούχο που έχει άμεση γνώση της συναλλαγής», όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος. Ο Ερντογάν μετά την πρόσφατη επανεκλογή του βρίσκεται αντιμέτωπος με το τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης στη νοτιοανατολική Τουρκία μετά το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο για τον Ερντογάν;», ανέφερε ο αξιωματούχος, που επικαλείται ο Χερς, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «είδε επιτέλους φως και συνειδητοποίησε ότι είναι καλύτερα με το ΝΑΤΟ και τη Δυτική Ευρώπη».

Ο 86χρονος Χερς αναφέρεται και σε μια έκθεση της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης Council on Foreign Relations του Ιουνίου για την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, που κάνει ζοφερές προβλέψεις για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν στην αρχή της νέας προεδρικής θητείας του. Η έκθεση ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος μιας «επικείμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης» και αντιμετωπίζει το δίλημμα «να πουλήσει το χρυσό της, μία χρεοκοπία που μπορεί να αποφευχθεί ή να καταπιεί το πικρό χάπι μιας πλήρους αντιστροφής πολιτικής και πιθανώς ενός προγράμματος του ΔΝΤ».