Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως είναι ανοικτός σε συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, είπε όμως πως το να τίθεται η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος ως προϋπόθεση για συνομιλίες είναι "απαράδεκτο".

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός και πολιτικός σύμμαχος της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία ελέγχει το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία. Η Άγκυρα έχει δημιουργήσει δεκάδες βάσεις και έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στη βόρεια Συρία, εμποδίζοντας τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία συριακό στρατό από το να ανακαταλάβει την περιοχή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη πριν από την αναχώρησή του για τριήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία δεν "έκλεισε ποτέ την πόρτα" στις συζητήσεις με τη συριακή κυβέρνηση.

"Μπορούμε να διεξαγάγουμε τετραμερή σύνοδο κορυφής (με τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν) και είμαι επίσης ανοικτός σε συνάντηση με τον Άσαντ. Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι η προσέγγισή τους προς εμάς", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο όρος της Δαμασκού για πλήρη αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων ώστε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση είναι "απαράδεκτος", πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν είχε πει για πρώτη φορά νωρίτερα φέτος πως μπορεί να συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ στο πλαίσιο μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας, όμως ο Άσαντ δήλωσε τον Μάρτιο πως δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση με τον Ερντογάν μέχρι να τελειώσει η "παράνομη κατοχή" της Τουρκίας.
"Αγωνιζόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας εδώ. Πώς μπορούμε να αποσυρθούμε όταν η χώρα μας τελεί υπό συνεχή απειλή από τρομοκράτες στα σύνορά μας...
Αναμένουμε μια δίκαιη προσέγγιση", είπε ο Ερντογάν.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου στο υψηλότερο επίπεδο συνομιλιών ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων ήταν στα μαχαίρια από το 2011, όταν οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης έφθασαν στη Συρία και βύθισαν τη χώρα σε πόλεμο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν επίσης στη Μόσχα τον Μάιο πριν από τις τουρκικές εκλογές στο πλαίσιο συνομιλιών υπό την επίβλεψη της Ρωσίας.