Παραιτήθηκε από την ηγεσία του νορβηγικού κόμματος Κόκκινο (Rødt) ο Μπίορναρ Μοξνέ, μετά τη σύλληψή του για κλοπή γυαλιών ηλίου σε κατάστημα duty-free στο αεροδρόμιο του Όσλο.

«Έκανα ένα σοβαρό λάθος και χειροτέρεψα την κατάσταση με τον τρόπο που το διαχειρίστηκα στη συνέχεια», έγραψε στο Facebook ο πρώην επικεφαλής του αριστερού κόμματος. «Λυπάμαι πραγματικά και ζητώ συγγνώμη», τόνισε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με νορβηγικά ΜΜΕ, στις 30 Ιουνίου επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.000 κορονών (250 ευρώ) στον επικεφαλής του Κόκκινου διότι πήρε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου Hugo Boss, αξίας 1.199 κορονών (περί τα 100 ευρώ) από κατάστημα του αεροδρομίου, δύο εβδομάδες πριν, χωρίς να τα πληρώσει.

«Απερισκεψία»

Αρχικά, ο 41χρονος πολιτικός έκανε αρχικά λόγο για απερισκεψία, όμως στη συνέχεια άλλαξε πολλές φορές την εκδοχή του για τα γεγονότα, ενώ πλήθαιναν οι αποκαλύψεις για την κλοπή που καταγράφηκε από τις κάμερες παρακολούθησης.

Ο Μπίορναρ Μοξνέ, που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, εγκαταλείπει έπειτα από 11 χρόνια την ηγεσία του Κόκκινου, αφού συνέβαλε στην ενίσχυσή του και την είσοδό του στο νορβηγικό κοινοβούλιο με επτά έδρες στις εκλογές του 2021.