Έρευνα έπειτα από καταγγελίες εναντίον του Χάρβαρντ σχετικά με την πολιτική του πανεπιστημίου να δίνει προτεραιότητα στην εγγραφή σε παιδιά είτε παλιότερων αποφοίτων είτε δωρητών ξεκίνησε το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ.

Η καταγγελία εναντίον του Χάρβαρντ κατατέθηκε μέσα στον Ιούλιο από τρεις οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών, τις The Chica Project, African Community Economic Development of New England και Greater Boston Latino Network.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, η πολιτική να δίνεται προτεραιότητα στα παιδιά αποφοίτων και δωρητών, που στην πλειονότητά τους είναι λευκοί Αμερικανοί, αποτελεί πολιτική που κάνει διακρίσεις εναντίον των Αμερικανών αφρικανικής καταγωγής, είναι δηλαδή ρατσιστική και παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τα δικαιώματα των πολιτών.

Σημειώνεται ότι τόσο το Χάρβαρντ όσο και πολλά άλλα πανεπιστήμια και κολέγια της Ivy League (των ελίτ πανεπιστημίων) έχουν παρόμοιες πολιτικές για την επιλογή των φοιτητών τους. Οι πολιτικές αυτές, όμως, ξαναμπήκαν στο μικροσκόπιο της αμερικανικής κυβέρνησης τον Ιούνιο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με απόφασή του έβγαλε παράνομες τις πολιτικές εισδοχής που είχαν υιοθετήσει το κολέγιο του Χάρβαρντ και το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και οι οποίες διασφάλιζαν μεγαλύτερη εκπροσώπηση μη λευκών φοιτητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τώρα η έρευνα αυτή θέτει το πρόβλημα σε μια διαφορετική βάση από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά των πολιτικών που τα ίδια τα πανεπιστήμια είχαν αναθεωρήσει (είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και είχε απασχολήσει και τον ίδιο τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν).

Το δικαστήριο είχε αποφασίσει τότε ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ δεν μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τη φυλετική καταγωγή των υποψηφίων τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία στο κολέγιο του Χάρβαρντ, επτά στους δέκα «προνομιούχους» υποψήφιους που γίνονται δεκτοί είναι λευκοί και όλοι τους έχουν έξι έως επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν δεκτοί απ' ό,τι οι υπόλοιποι αιτούντες. Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, αφού επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ανοιχτή έρευνα για το θέμα, ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτής θα συλλέξει τα δικά του στοιχεία και περισσότερα δεδομένα από τα πανεπιστήμια.

Με αφορμή τα διάφορα σχετικά δημοσιεύματα, εκπρόσωπος του Χάρβαρντ ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο μετά την απόφαση του δικαστηρίου επανεξετάζει πτυχές των πολιτικών εισδοχής του για να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να δέχεται φοιτητές με ετερόκλητα προφίλ.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή