Δεν φεύγουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την τουρκική οικονομία. Σε αναθεώρηση της πρόβλεψης του πληθωρισμού για το τέλος του έτους από 22,3% σε 58% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα και μία ημέρα αργότερα ο Ερντογάν «απέλυσε» τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της.

Επρόκειτο για στελέχη γνωστά για την υποστήριξή τους στην «ανορθόδοξη» πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα και στηρίχθηκε όμως και από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο. Μεταξύ των τριών νέων μελών του Δ.Σ. είναι και μία σύμβουλος του Ερντογάν, η οποία το προηγούμενο διάστημα διαφωνούσε με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για δικαίωση. Σε συνέντευξη Τύπου, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψη για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το 2023 από 22,3% στο 58%, για το 2024 από 8,8% στο 33% και στο 15% στο τέλος του 2025. Από αυτό προκύπτει ότι η πρόβλεψη για μονοψήφιο πληθωρισμό που ευαγγελιζόταν ο πρόεδρος Ερντογάν για το 2024 μετατίθεται πλέον για το 2026.

Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας είναι η άνοδος των τιμών των τροφίμων, η οποία είχε αρνητικό αντίκτυπο στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό κατά 8,5 μονάδες για το 2023 και κατά 6 μονάδες για το 2024. Στην έκθεσή της, η Κεντρική Τράπεζα εξηγεί επίσης ότι η αύξηση της εγχώριας ζήτησης ήταν επίσης ισχυρότερη από την αναμενόμενη και γίνεται λόγος για απόκλιση των εκτιμήσεων και αλλαγή στον τρόπο εκτίμησης του πληθωρισμού, μία αναφορά που θεωρήθηκε «καρφί» για την απελθούσα διοίκηση του Σαχάπ Καβτζίογλου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»