Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
nasa
Διεθνή

NASA: Έχασε από λάθος επαφή με το Voyager 2, που βρίσκεται 12 δισ. μίλια μακριά

Το Voyager 2 έχασε την επαφή με τη Γη από τότε που οι ελεγκτές πτήσης της NASA έστειλαν κατά λάθος μια λανθασμένη εντολή

Την επαφή της με το διαστημικό σκάφος Voyager 2 , που βρίσκεται 12 δισεκατομμύρια μίλια μακριά, έχει χάσει η NASA εδώ και μέρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Voyager 2 έχασε την επαφή με τη Γη από τότε που οι ελεγκτές πτήσης της NASA έστειλαν κατά λάθος μια λανθασμένη εντολή πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η εντολή είχε ως αποτέλεσμα να γυρίσει η κεραία του διαστημικού σκάφους μακριά από τη
Γη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι επικοινωνίες.

Η NASA έκτοτε προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκαταστήσει την επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος, ενώ τη Δευτέρα δήλωσε ότι η τεράστια κεραία της στην Καμπέρα ήταν σε επιφυλακή για τυχόν «αδέσποτα σήματα» από το Voyager 2.

Σημειώνεται πως χρειάζονται περισσότερες από 18 ώρες για να φτάσει ένα σήμα στη Γη από τόσο μακριά.

Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το 1977, για να μελετήσει το εξωτερικό ηλιακό
σύστημα, καθώς και τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα – και στάλθηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν από το πανομοιότυπο δίδυμό του, το Voyager 1.

Εισήλθε στο διαστρικό Διάστημα το 2018, έχοντας ανακαλύψει μια σειρά από νέα φεγγάρια στον Ουρανό και ένα στον Δία.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η κεραία Canberra –μέρος του δικτύου Deep Space της NASA– θα βομβαρδίσει επίσης την περιοχή του Voyager 2 με τη σωστή εντολή, με την ελπίδα ότι θα το εντοπίσει, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory της NASA, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές Voyager.

Αν και πάλι δεν αποκατασταθεί η επικοινωνία, τότε η NASA θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για μια αυτόματη επαναφορά του διαστημικού σκάφους που θα αποκαταστήσει την επικοινωνία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Τέλος, τονίζεται πως το Voyager 1, που είναι ακόμη σε επαφή με τη Γη, βρίσκεται σχεδόν 15 δισεκατομμύρια μίλια (24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά, καθιστώντας το το πιο μακρινό διαστημικό σκάφος της ανθρωπότητας.