Μέχρι σήμερα η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ χάριν συντομίας) αποτελούσε τον μεγάλο ανταγωνιστή της ανθρωπότητας, τον παράγοντα Χ που απειλεί πλέον ανοιχτά τη δημιουργικότητα, τις θέσεις εργασίας και, εντέλει, την ίδια τη ζωή μας. Τι θα συνέβαινε, όμως, αν η ΑΙ γινόταν «το χέρι του Θεού», ο υπερ-γιατρός που όχι μόνο θα επιτύγχανε την έγκαιρη διάγνωση της πιο θανατηφόρας ασθένειας του 21ου αιώνα, του καρκίνου, αλλά και θα οργάνωνε το σχέδιο δράσης για τη γρήγορη και αποτελεσματική καταπολέμησή της;

Το «κλειδί» σ’ αυτή την υπόθεση εργασίας -γιατί περί υπόθεσης πρόκειται, για την ώρα τουλάχιστον- είναι η έγκαιρη διάγνωση. Είναι σχεδόν βέβαιο πως σε λίγο καιρό ο «δρ ΑΙ» θα είναι σε θέση να αναλύει μέχρι κεραίας τις ιατρικές εξετάσεις μας και να ανακαλύπτει τους κρυφούς δείκτες που υποδηλώνουν καρκίνο σε πολύ πρώιμο στάδιο. Στη συνέχεια, θα καταστρώνει το ιδανικό σχέδιο δράσης για κάθε οργανισμό -αποφεύγοντας την ταυτόχρονη υποβολή του ασθενούς σε θεραπείες που, πολλές φορές, αναιρούν η μία την άλλη και καταλήγουν σε αμφίβολο αποτέλεσμα- με μοναδικό στόχο την πλήρη ίασή του.

Η εφαρμογή της ΑΙ στην Ιατρική δεν αποτελεί κάτι καινούργιο. Ήδη από τη δεκαετία του ’70, όπως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ του Al Jazeera, το εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης MYCIN του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ήταν σε θέση να διαγιγνώσκει πολλές βακτηριακές λοιμώξεις του αίματος, καθώς και τη μηνιγγίτιδα.

Από την εποχή του MYCIN, οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία έχουν σημειώσει τεράστια εξέλιξη. Ήδη το 2021 οι επενδύσεις σε εφαρμογές ΑΙ στον χώρο της Ιατρικής διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η διεθνής αγορά ιατρικών εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης υπολογίζεται σήμερα σε τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια - ένα ποσόν που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αυξάνεται κατά 25% τον χρόνο την επόμενη δεκαετία.

Μοναδικό «αγκάθι» σε αυτή την ιστορία αποτελεί η αδυναμία των «έξυπνων μηχανών», που βασίζουν την αποτελεσματικότητά τους στη συσσώρευση και την αντιπαραβολή όγκου δεδομένων, να προστατεύσουν το απόρρητο των ιατρικών αρχείων, που αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενούς.

Το 2017 η πρωτοβουλία του λονδρέζικου Royal Free Hospital να μοιραστεί το ιατρικό απόρρητο 1.600.000 ασθενών με την εφαρμογή DeepMind της Google είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Επίσης, κατά το πρώτο ήμισυ του 2023, βάσεις δεδομένων με απόρρητες ιατρικές πληροφορίες παραβιάστηκαν 295 φορές σε αντίστοιχες εφαρμογές των ΗΠΑ, γεγονός που επηρέασε 39.000.000 Αμερικανούς ασθενείς!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»