H αυτοκινητοπομπή Ντόναλντ Τραμπ έφυγε με ταχύτητα από το δικαστήριο της Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, μετά την πρώτη εμφάνισή του στο δικαστήριο.

Η εμφάνιση αυτή προέκυψε από τις προσπάθειες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 335 από τους οπαδούς του, που συμμετείχαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, δεν ήταν τόσο τυχεροί και τελικά κατέληξαν στη φυλακή.

Τώρα, η αποστολή του μικρού στρατού δικηγόρων και συμβούλων του πρώην προέδρου είναι να διασφαλίσει ότι εκείνος δεν θα ακολουθήσει τα βήματά τους.


Πώς θα αποφύγει ο Τραμπ τη φυλακή

Όπως περιγράφουν οι «Times» σε εκτενές ρεπορτάζ, μέσα στην ομάδα υπεράσπισης του πρώην προέδρου έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο που βασίζεται στο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, το οποίο κατοχυρώνεται στην πρώτη τροπολογία.

Ακόμα, οι δικηγόροι του Τραμπ θα τονίσουν ότι πίστευε πως κέρδισε τις εκλογές του 2020 και φρόντισε να ακολουθήσει νομικές συμβουλές, πριν προβεί σε υποτιθέμενες εγκληματικές ενέργειες, όπως το να προσπαθήσει να πείσει τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, να απορρίψει τα εκλογικά αποτελέσματα των πολιτειών που υποστήριζαν τον Τζο Μπάιντεν.


Οι δίκες που εμπλέκεται ο Τραμπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραμπ έχει ήδη εμφανιστεί προκαταρκτικά σε δύο άλλα δικαστήρια φέτος: στο Μανχάταν για ποινικές διώξεις στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων και στο Μαϊάμι για διατήρηση κυβερνητικών μυστικών στο σπίτι του στη Φλόριντα μετά την προεδρία του.

Υπάρχουν ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των δικών το 2024, τον Μάρτιο στο Μανχάταν και τον Μάιο στη Φλόριντα, αλλά στόχος της νομικής ομάδας Τραμπ είναι να αναβληθούν για μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Υπάρχουν τρεις κύκλοι συνεργατών: οι δικηγόροι που πολεμούν τις διώξεις, η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας και μια ομάδα με επίκεντρο το America First Policy Institute, μια δεξαμενή σκέψης που περιλαμβάνει πολλά πρώην στελέχη του Λευκού Οίκου, η οποία προετοιμάζει μια πιθανή δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ.

Αυτές οι τρεις ομάδες ουσιαστικά έχουν συγχωνευθεί, μια και στην ουσία οι αρμοδιότητές τους αλληλοεπικαλύπτονται. Γι’ αυτό η προσέγγιση ισοδυναμεί με τη συγχώνευση των νομικών και πολιτικών εκστρατειών του Τραμπ και την ανάπτυξή τους προς έναν και μόνο στόχο: την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χθες το βράδυ, επίσης, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ζητήσει την εξαίρεση της δικαστή Τάνια Τσάτκαν που έχει αναλάβει την υπόθεση της ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, με το επιχείρημα ότι μαζί της δεν θα έχει μια «δίκαιη δίκη».