Στην επέκταση του «Κινήματος της πετσέτας» και εκτός Ελλάδος, και συγκεκριμένα στην Τουρκία, αναφέρεται το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ και ο Γιάννης Μανδαλίδης, πρόκειται για μια παλαιότερη υπόθεση. Συγκεκριμένα, το 2017, για παραλία του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, η οποία είχε δοθεί σε επιχειρηματία, πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες των κατοίκων που ζητούσαν πίσω τις ακτές τους.

Φέτος έγινε νέος διαγωνισμός, με τους κατοίκους να συγκεντρώνουν λεφτά ώστε να πάρουν εκείνοι την άδεια για να διαχειρίζονται τη δική τους ακτή. Το ποσό, ωστόσο, του διαγωνισμού ήταν εξωφρενικό για τις δυνατότητές τους, αφού άγγιζε τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, δεν μπόρεσαν να πάρουν την άδεια λειτουργίας της παραλίας κι έτσι επιδόθηκαν σε διαδηλώσεις για να «πάρουν πίσω» το κομμάτι αυτό του αιγιαλού.

Να σημειωθεί ότι «ελεύθερες» παραλίες δεν έχουν μείνει ούτε στην Κωνσταντινούπολη ούτε στις τουριστικές περιοχές του Νότου, δηλαδή σε Μαρμαρίδα, Αλικαρνασσό, Αττάλεια κ.λπ. Οι τιμές για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες ποικίλλουν, όμως δεν είναι πάντα χαμηλές.

Ενδεικτικά, στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν παραλίες στις οποίες το σετ ξαπλώστρας-ομπρέλας στοιχίζει περί τις 700 λίρες το άτομο, δηλαδή περίπου 20-23 ευρώ, μεγάλο ποσό για τον μέσο Τούρκο, ενώ σε άλλες το εισιτήριο απλής εισόδου μπορεί να είναι περί τις 100 λίρες, δηλαδή περίπου 3,3 ευρώ, χωρίς όμως στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται κάποια ξαπλώστρα ή ομπρέλα, οι οποίες νοικιάζονται ξεχωριστά.