Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, αναμένεται να πλεύσει με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο.



«Στην πρώτη επέτειο από την ένταξή του στο στόλο μας για έρευνα και παραγωγή, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν ξεκινά τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο λέγοντας “βίρα τις άγκυρες” και “πρώτα ο Θεός”» αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter, ευχόμενος «ούριο άνεμο».

Το όνομα του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ είχε δώσει πέρυσι στο τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σύμφωνα με σχετική NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, δεσμεύει την περιοχή για έρευνες για ένα διάστημα έξι μηνών, από τις 10 Αυγούστου 2023 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024.
Αυτό, δε, αξίζει να επισημανθεί, συμβαίνει σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν «βγει από τον πάγο», οι διπλωματικές επαφές έχουν πυκνώσει και οι δύο πλευρές δείχνουν διαρκή διάθεση ειρηνικής διευθέτησης των μεταξύ τους ζητημάτων.



Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας την Τρίτη στην 14η Διάσκεψη των Πρεσβευτών, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει να τσακωθεί με κανέναν και αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τις γειτονικές της χώρες, είπε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Θυμίζεται πως η περσινή αποστολή του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα, με τον Ερντογάν να το χαρακτηρίζει «σύμβολο της βούλησης να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» και την κυβέρνηση να του απαντά πως «δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίασης της κυριαρχίας μας».