Η Άγκυρα «παίζει» πάλι με γεωτρύπανο - Ο σουλτάνος βγάζει το «Abdulhamid Han» στα όρια της ΑΟΖ του Καστελλόριζου
«Στην πρώτη επέτειο από την ένταξή του στον στόλο μας για έρευνα και παραγωγή, το γεωτρύπανο ‘‘Abdulhamid Han’’ ξεκινά τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο», αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Πλώρη για την Ανατολική Μεσόγειο βάζει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Abdulhamid Han». Προορισμός του είναι ο στόχος Akseki-1 νότια/νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, δυτικά της Κύπρου και νότια σε ευθεία γραμμή των Μύρων (Ντεμρέ) από τις τουρκικές ακτές.
Ο σταθμός της Αττάλειας, της τουρκικής Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού Ναυτικού, έχει ήδη εκδώσει τη σχετική NAVTEX με ισχύ από 10 Αυγούστου έως 6 Φεβρουαρίου 2024. Το «Abdulhamid Han» θα συνοδεύουν τρία σκάφη υποστήριξης, το «Aybuke», το «Kutsi Ilhan» και το «Mihrimah».
«Βίρα τις άγκυρες»
«Στην πρώτη επέτειο από την ένταξή του στον στόλο μας για έρευνα και παραγωγή, το γεωτρύπανο ‘‘Abdulhamid Han’’ ξεκινά τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο, λέγοντας ‘‘βίρα τις άγκυρες’’ και ‘‘πρώτα ο Θεός’’», αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Σύμφωνα με το δορυφορικό σύστημα ναυτικού γεωεντοπισμού MarineTraffic.com, το «Abdulhamid Han» παρέμενε, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ, στο αγκυροβόλιο του Τάσουτζου στη Σελεύκεια της νότιας Τουρκίας, όπως και τα δύο συνοδευτικά «Aybuke» και «Kutsi Ilhan». Το «Mihrimah» έδινε στίγμα από τη Μαύρη Θάλασσα.
Το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» διεξήγαγε έρευνες από πέρυσι στους στόχους Tasucu-1 και Yörükler-1 στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι όμως βρίσκονταν πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές σε σχέση με το σημείο Akseki-1, όπου θα καταπλεύσει τώρα, σύμφωνα με τη νέα NAVTEX. Ο νέος στόχος γεώτρησης εκτιμάται ότι βρίσκεται εντός της δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ, στα όρια όμως της δυνητικής ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Το «Abdulhamid Han» είναι το τρίτο και τελευταίο απόκτημα της Τουρκίας σε πλωτά γεωτρύπανα, μετά το «Fatih» και το «Yavuz». Έχει μεγαλύτερες γεωτρητικές δυνατότητες φθάνοντας σε βάθος 12 χιλιάδων μέτρων. Τα άλλα δύο επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023