Ας μας πει, επιτέλους, κάποιος «πού στην ευχή βρίσκεται ο Πριγκόζιν. Το ρητορικό ερώτημα διατυπώνει το CNN, για να δώσει την απάντηση: «Καιροφυλακτεί και διαφεντεύει»!

Τι διαφεντεύει; Προφανώς τη μισθοφορική του οργάνωση, τη διαβόητη Wagner, που αφότου έπαψε να επιχειρεί στο ουκρανικό μέτωπο, δίνει το «παρών» στην Αφρική και αλλού.

Παραμένει ατιμώρητος

Γεγονός είναι, πάντως, πως ο Πριγκόζιν, αντίθετα με όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς αντιπάλους του Πούτιν που υφίστανται σκληρά αντίποινα, παρέμεινε ατιμώρητος.

Αν και εμφανίστηκε λάβρος κατά του πρώην επιστήθιου φίλου του, μετά το αποτυχημένο κίνημα των δύο ημερών που εξαπέλυσε εναντίον του πριν από έναν μήνα ο ιδρυτής της Wagner, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει πειράξει ούτε μία τρίχα της κεφαλής του...

Μετά τη Ρωσοαφρικανική Σύνοδο, στα τέλη Ιουλίου, και την εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν στα παρασκήνια της συνάντησης, η γνωστή δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ «ανέκρινε» τον Ρώσο πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αντρέι Κελίν, σχετικά με την τύχη του ανθρώπου που τα έβαλε με το Κρεμλίνο. Και έλαβε την απάντηση ότι, κατόπιν… ωρίμου σκέψεως, ο Πούτιν αποφάσισε να διαγράψει την «εσχάτη προδοσία» του Πριγκόζιν και «να αφήσει πίσω του το παρελθόν».

Πού βρίσκεται, λοιπόν, ο Πριγκόζιν; Ειδικοί αναλυτές διατυπώνουν τη θεωρία πως το Κρεμλίνο εξακολουθεί να τον θεωρεί υπολογίσιμη δύναμη, εξ ου και η μεγαλοψυχία που δείχνει ο Πούτιν στην περίπτωσή του.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, προειδοποιούσε προ ημερών ότι 100 μονάδες της Wagner στρατοπεδεύουν μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

Κόπηκε η χρηματοδότηση

Ωστόσο, το σημείο του χάρτη που έχει στραμμένο το βλέμμα του επί του παρόντος ο Πριγκόζιν είναι η Αφρική. Πρώτα στο Σουδάν, όπου η εμπλοκή της Wagner στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πέρασε στα ψιλά.

Και τώρα στον Νίγηρα, όπου το «αφεντικό» της Wagner διαβλέπει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσφέρει τις μισθοφορικές υπηρεσίες του.

Πάντως, όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας υποστηρίζει πως, κατά τα φαινόμενα, το Κρεμλίνο έχει πάψει πλέον να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες του Πριγκόζιν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/08