Τα… γυρίζει ο Στιαν Γένσεν, αρχηγός του επιτελείου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μια ημέρα αφότου είπε δημόσια ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τον τερματισμό του πολέμου. Συγκεκριμένα, ζήτησε «συγγνώμη» και προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Σημειώνεται πως ο ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε σε νορβηγική εφημερίδα ότι δεν έπρεπε να μιλήσει τόσο απλοϊκά όσο έκανε, αφού τα αρχικά σχόλιά του προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου.

Σε ανοιχτή εκδήλωση στη Νορβηγία την Τρίτη, ο Γένσεν είχε πει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία επιτευχθεί θα έπρεπε να είναι αποδεκτή από την Ουκρανία, ωστόσο τα μέλη της συμμαχίας συζητούσαν πώς θα μπορούσε να τερματιστεί ο 18μηνος πόλεμος.

«Νομίζω ότι μια λύση θα μπορούσε να είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει εδάφη και σε αντάλλαγμα να πάρει την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Γένσεν στο ακροατήριό του, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις για το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας συνεχίζονται στους διπλωματικούς κύκλους.

Μια μέρα αργότερα έδωσε συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, VG, που είχε κάνει τις δηλώσεις. «Η δήλωσή μου γι' αυτό ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για πιθανά μελλοντικά σενάρια στην Ουκρανία και δεν έπρεπε να το πω έτσι. Ήταν λάθος», είπε.

Αλλά ο Γένσεν δεν απέρριψε την ιδέα ότι μια συμφωνία για το εδαφικό ζήτημα σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε τελικά να είναι στο τραπέζι. Εάν υπήρχαν σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τότε η στρατιωτική κατάσταση εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του ποιος ελέγχει ποια περιοχή, «θα έχει αναγκαστικά αποφασιστική επιρροή», είπε ο αρχηγός του επιτελείου.

«Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο είναι ζωτικής σημασίας να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς με ό,τι χρειάζονται», συνέχισε ο αξιωματούχος, καθώς προσπαθούσε να τονίσει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ παρέμειναν πίσω από την Ουκρανία.

Ο Γένσεν ήταν προσεκτικός στα αρχικά του σχόλια, για να τονίσει ότι απλώς καταθέτει μια ιδέα και ότι «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε και με ποιους όρους θέλουν να διαπραγματευτούν», αντανακλώντας τη θέση του ΝΑΤΟ ότι δεν πρέπει να συμφωνηθεί ειρηνευτική διευθέτηση χωρίς την Ουκρανία.