Η γεωστρατηγκή τράπουλα της Μεσογείου ανακατεύεται και οι συσχετισμοί αλλάζουν διαρκώς, καθώς όλοι συνομιλούν με όλους, την ώρα μάλιστα που Ελλάδα και Τουρκία προετοιμάζουν το έδαφος για διάλογο και η Αίγυπτος αναθερμαίνει τη σχέση της με τη γειτονική Λιβύη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της μακροχρόνιας παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη, από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της γείτονος διαρρέεται ότι η Άγκυρα θα αποκτήσει στρατιωτική βάση στην Τρίπολη. Γεγονός που προσώρας οι Λίβυοι διαψεύδουν.

Συγκεκριμένα, μιντιακά δίκτυα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Ερντογάν, όπως το TGRT Haber, επικαλούνται πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για την εκμίσθωση του λιμανιού της Χομς, που βρίσκεται μεταξύ της Τρίπολης και της πόλης Μισράτα, προκειμένου να δημιουργήσει στρατιωτική βάση. Κάνουν, δε, λόγο για εκμίσθωση διάρκειας 99 ετών.

Κυριαρχία

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η δημιουργία της βάσης που θα παραχωρηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας «αποσκοπεί στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη διασφάλιση των τουρκικών ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και την εγγύηση της ασφάλειας των εμπορικών πλοίων».

Η είδηση ελέγχεται, καθώς ανακοινώθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), στο οποίο πρόεδρος είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», αντιναύαρχος εν αποστρατεία και μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Toπ Καπί της Κωνσταντινούπολης, Τζιχάτ Γιαϊτζί (από τα γνωστά γεράκια του Ταγίπ Ερντογάν).

Κινήσεις της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά δεν έχει σχολιάσει επισήμως τις φήμες, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι προς το παρόν πρόκειται για φήμες. Εξάλλου δεν αποτελεί είδηση ότι η Τουρκία είναι παρούσα στην περιοχή που διοικείται από τον μεταβατικό πρωθυπουργό της προσωρινής λιβυκής κυβέρνησης και φίλο του Ερντογάν, Ντμπεϊμπά.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά και γι’ αυτό μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας για επαναπροσέγγιση με τη Λιβύη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών συμφώνησαν να συναντηθούν τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, η Νάιλα Ελ Μανγκούς είπε στον Γιώργο Γεραπετρίτη ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τον Έλληνα πρέσβη που πρόκειται να διοριστεί στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρέσβης

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα μας ότι εντός του επόμενου μήνα θα αναλάβει καθήκοντα ο πρέσβης Νικόλαος Γαριλίδης.

Αιγυπτιώτης διπλωμάτης, με τεράστια εμπειρία στα μεσανατολικά θέματα. Γνωρίζει όσο κανείς τον αραβικό κόσμο. Έχει διατελέσει πρέσβης στην Αίγυπτο, αναπληρωτής πρέσβης στο Ιράκ, στη Μόσχα, στη Λευκωσία και μέχρι πρόσφατα ήταν διευθυντής της διπλωματικής ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο διορισμός του μαρτυρά τη βούληση της Αθήνας για αναβάθμιση της παρουσίας μας στην περιοχή. Η κατάσταση στο λιβυκό έδαφος, βέβαια, παραμένει εύθραυστη. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου και να θρηνεί νεκρούς σχεδόν καθημερινά. Η ελληνική στροφή προς την Τρίπολη -η ηγεσία της οποίας υπέγραψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο- συμπίπτει με την αντίστοιχη στροφή της συμμαχικής Αιγύπτου. Αθήνα και Κάιρο ακολουθούν κοινή γραμμή στο Λιβυκό. Εκτός αυτού, είναι σαφές ότι, αν επωφεληθούμε του momentum και εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τη Λιβύη, θα διευκολυνθούν και οι ενεργειακές έρευνες που διεξάγει.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή