Ο Τούρκος επιχειρηματίας Αλί Σαμπανσί, ιδιοκτήτης της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Pegasus Airlines, και η σύζυγός του, Βουσλάτ Ντογάν Σαμπανσί, τραυματίστηκαν σοβαρά σε ατύχημα με ταχύπλοο σκάφος, το οποίο έπεσε σε βράχια κοντά στη Λέρο.

Μάλιστα, μετά το ατύχημα που είχαν διακομίστηκαν εσπευσμένα στην Τουρκία, όπου και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Σαμπανσί μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου νοσηλεύεται στην Εντατική, σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και η σύζυγός του, με την κατάσταση της υγείας της να παρουσιάζει βελτίωση.

Ποιος είναι ο Τούρκος μεγιστάνας

Ο Τούρκος επιχειρηματίας Αλί Σαμπανσί και η σύζυγός του, Βουσλάτ Ντογκάν Σαμπανσί, είναι γόνοι δύο εκ των πλουσιότερων τουρκικών οικογενειών.

Ο Aλί Σαμπανσί είναι πρόεδρος της Esas, η οποία κατέχει μερίδιο ελέγχου στην αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Pegasus Airlines, καθώς και επενδύσεις σε πολλές μεγάλες τουρκικές νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας παράδοσης Getir και της πλατφόρμας μάρκετινγκ Insider. Ο όμιλος διαθέτει επίσης ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που εκτείνεται σε ολόκληρη την Τουρκία.

Ο Σαμπανσί είναι μέλος τρίτης γενιάς της αυτοκρατορίας Sabancı, η οποία ίδρυσε τον τουρκικό όμιλο Sabanci Holding στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Σταμάτησε να εργάζεται ως εκτελεστικός μάνατζερ στον όμιλο το 2004, προσχωρώντας στην Esas, την οποία ίδρυσε ο πατέρας του, Şevket Sabanci, για να διαχειριστεί τον πλούτο της οικογένειάς του.

Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους δραστηριοτήτων της Τουρκίας, η Sabanci Holding ξεκίνησε ως επιχείρηση εμπορίας βαμβακιού και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά τώρα εκτείνεται σε πολλούς τομείς της τουρκικής οικονομίας, 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αλί Σαμπανσί, που γεννήθηκε το 1969, ακολούθησε οικονομικές και πολιτικές σπουδές στη Μασαχουσέτη, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στα Διεθνή Χρηματοοικονομικά από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ το 1997, όπου δούλεψε για 2 χρόνια στον τραπεζικό κολοσσό Morgan Stanley, άρχισε να εργάζεται για την τράπεζα Akbank, την οποία ίδρυσε η οικογένειά του. Την ίδια χρόνια έγινε επικεφαλής του τμήματος νέων έργων στην κτηματομεσιτική εταιρεία Sabanci Holding και τον Ιούνιο του 2001 διορίστηκε επικεφαλής της Ομάδας Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.

Ο Αλί Σαμπανσί είναι περισσότερο γνωστός για την προεδρία του Pegasus από το 2005 έως τον Μάρτιο του 2023. Η αεροπορική εταιρεία εκμεταλλεύτηκε μια κυβερνητική απόφαση το 2003 να απελευθερώσει τα αεροπορικά ταξίδια εσωτερικού και να σταματήσει ένα σχεδόν μονοπώλιο που κατείχε η αεροπορική εταιρεία σημαίας Turkish Airlines. Ο Σαμπανσί  εξακολουθεί να είναι διευθυντής στην Pegasus, ενώ η Esas κατέχει το 57% των μετοχών του ομίλου, ο οποίος μετέφερε 27 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι, σύμφωνα με ρυθμιστικές καταθέσεις.

Ποια είναι η σύζυγός του, Βουσλάτ Ντογάν Σαμπανσί

Η Βουσλάτ Ντογάν Σαμπανσί είναι διευθύντρια σε έναν άλλο γνωστό τουρκικό όμιλο δραστηριοτήτων, την Doğan Holding, που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, Αϊντίν Ντογάν. Για ένα διάστημα διηύθυνε επίσης τη Hürriyet, μια κοσμική εφημερίδα υψηλού προφίλ.



Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

Ανακοίνωση για το ατύχημα στη Λέρο, κατά το οποίο τραυματίστηκαν σοβαρά ο Τούρκος επιχειρηματίας Αλί Σαμπανσί και η σύζυγός του. Βουσλάτ Ντογάν Σαμπανσί, εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Ενημερώθηκαν, βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Λέρου και Λειψών, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ, για περιστατικό πρόσκρουσης σε βράχο ταχύπλοου βοηθητικού σκάφους Ε/Π-Τ/Ρ σημαίας Μάλτας, με έξι αλλοδαπούς επιβαίνοντες (4 υπήκοοι Τουρκίας, 1 υπήκοος Νοτίου Αφρικής και 1 υπήκοος Μεγάλης Βρετανίας) στη θαλάσσια περιοχή νότια ν. Λειψών, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο εξ αυτών και τον ελαφρύ τραυματισμό ενός.

Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν δύο Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. των Λιμενικών Αρχών Λέρου και Πάτμου, ένα Ι/Δ-Α/Ψ και ένα Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφος με επιβαίνοντες στελέχη της Λιμενικής Αρχής Λειψών, προς παροχή συνδρομής.

Βοηθητικό σκάφος έτερου παρακείμενου Θ/Γ, μετέφερε τέσσερα άτομα στον λιμένα Παρθενίου ν. Λέρου, απ' όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Κρατικό Θεραπευτήριο–Νοσοκομείο Λέρου, για την παροχή άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Στη συνέχεια, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μετέφερε στον λιμένα Παρθενίου ν. Λέρου ακόμη δύο άτομα, που διακομίστηκαν με ασθενοφόρο όχημα στο Κρατικό Θεραπευτήριο–Νοσοκομείο Λέρου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Τέσσερις εκ των ατόμων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο εξήλθαν αυθημερόν κατόπιν χορήγησης ιατρικής περίθαλψης, ενώ ένας άνδρας και μία γυναίκα -υπήκοοι Τουρκίας- διακομίστηκαν με ιδιωτικό πλωτό ασθενοφόρο σημαίας Τουρκίας στην Τουρκία.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου, ενώ το βοηθητικό σκάφος του Ε/Γ-Τ/Ρ σημαίας Μάλτας, μεταφέρθηκε στη ν. Λέρο».

Πηγή εικόνας: Sabah