Διεθνείς αναλυτές ψάχνουν με κάθε λεπτομέρεια τα βίντεο από την πτώση του αεροσκάφους που επέβαινε ο Γεβγένι Πριγκόζιν και συνεργάτες του, μιας και τα ερωτήματα γύρω από αυτό, είναι πολλά και αναπάντητα.

Μεταξύ των επιβατών και η 39χρονη αεροσυνοδός του Κριστίνα Ρασπόποβα. Αυτή είναι η τελευταία της ανάρτηση ενώ διεθνή μέσα αναφέρουν ότι η γυναίκα πριν την απογείωση του αεροσκάφους και μιλώντας με συγγενείς της ανέφερε ότι πριν την απογείωση έγιναν κάποιες επισκευές.

«Η απογείωση θα καθυστερήσει λόγω τεχνικού ελέγχου και κάποιων απροσδιόριστων επισκευών» γράφει η αεροσυνοδός του στην σχετική ανάρτηση.

Σύμφωνα πάλι με την κατασκευάστρια εταιρεία στο αεροσκάφος δεν είχαν γίνει επισκευές λόγω των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί λόγω του πολέμου.

Το αεροσκάφος πέφτει, προφανώς εκτός ελέγχου και δεν έχει καμία μορφή δυναμικής πτήσης. Αυτό μας οδηγεί στην πιθανότητα ενός καταστροφικού γεγονότος, όπως μια βόμβα ή ένας πύραυλος.

Κανάλι στο Telegram, που συνδέεται με τους μισθοφόρους, ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε και απέδωσε τον θάνατό του σε «προδότες της Ρωσίας».



Ζει ο Πριγκόζιν;

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την πτώση του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το πρώτο το αεροσκάφος ενδέχεται να χτυπήθηκε από πύραυλο της ρωσικής αεράμυνας, συστήματα που υπάρχουν στην περιοχή.

Το δεύτερο σενάριο μιλά για πιθανή έκρηξη μέσα στο αεροσκάφος και είναι το κυρίαρχο στα προσκείμενα στο Κρεμλίνο ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το τρίτο σενάριο θέλει τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να έχει σκηνοθετήσει τον θάνατό του και να διέφυγε στο εξωτερικό. Οι υποστηρικτές της θυμίζουν πως το 2018 είχε αναφερθεί πως σκοτώθηκε σε συντριβή αεροσκάφους στο Κονγκό, αλλά διαψεύσθηκε γρήγορα.

Σενάριο βέβαια που διαψεύδεται από κανάλι στο telegram που αναφέρει ότι η σορός του Πριγκόζιν αναγνωρίστηκε από διοικητή της Wagner. Σύμφωνα με την Daily Mail ο Πριγκόζιν είχε τραυματιστεί στο αριστερό χέρι του όταν εξέτιε την ποινή του σε σωφρονιστικό ίδρυμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος «φωτογραφίζει» τον Πούτιν. «Δεν έχουμε καμία σχέση. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιος έχει σχέση με αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την ώρα της συντριβής του αεροπλάνου πάντως ο Βλαντίμιρ Πούτιν βράβευε στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία, σε εκδήλωση στην πόλη Κουρσκ.

Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν: «Δεν γίνονται πολλά στη Ρωσία χωρίς να τα ξέρει ο Πούτιν», προκάλεσαν την οργή του Κρεμλίνου με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφνα να αναφέρει ότι δεν είναι δουλειά του προέδρου των ΗΠΑ να μιλάει για τόσο τραγικά γεγονότα αυτού του είδους.