Θα χρειαστούν μέρες για να λυθεί το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας, το οποίο προκάλεσε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων, που επηρέασαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Βρετανίας, Μαρκ Χάπερ.

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες πτήσεις από και προς τη Βρετανία ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν τη Δευτέρα -μια από τις ημέρες με τις περισσότερες μετακινήσεις ταξιδιωτών στη χώρα-, καθώς οι ελεγκτές αναγκάστηκαν να εισαγάγουν χειροκίνητα τα σχέδια πτήσεων.

Ο Χάρπερ διευκρίνισε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν θεωρούν πως το τεχνικό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης. «Θα υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις ως έναν βαθμό σήμερα και υποψιάζομαι και για μερικές ακόμα ημέρες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι πτήσεις επιστρέφουν στην κανονικότητα», δήλωσε σήμερα ο Χάρπερ στο BBC.

Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, το Χίθροου, κάλεσε τους επιβάτες μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία προτού μεταβούν σήμερα στο αεροδρόμιο. Υπενθυμίζεται πως επηρεάστηκαν περισσότερες από 500 πτήσεις από και προς τη Βρετανία, όπως και περισσότερες από 150 στον εναέριο χώρο της Ιταλίας, με τις περισσότερες από αυτές να καθυστερούν έως και 12 ώρες για να απογειωθούν ή τελικά να ακυρώνονται.

Πάνω από 1.200 πτήσεις

Σύμφωνα με τον ειδικό του Independent, Σάιμον Κάλντερ, εκτιμάται ότι τελικά ακυρώθηκαν περισσότερες από 1.200 πτήσεις από και προς όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Χθες το απόγευμα, η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας NATS της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε και αποκαταστάθηκε, ενώ τόνισε ότι θα γίνουν «πολύ διεξοδικές» έρευνες, επειδή υπήρξαν πληροφορίες ότι έγινε μέχρι και επίθεση από χάκερ.

«Συνεργαζόμαστε τώρα στενά με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για να διαχειριστούμε τις πτήσεις που επηρεάζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Οι μηχανικοί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά την απόδοση του συστήματος, καθώς επιστρέφουμε στην κανονική λειτουργία», ανέφερε η NATS.

Προβλήματα

Όσον αφορά την Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου 85 πτήσεις επηρεάστηκαν από και προς τη χώρα μας, καθώς οι Βρετανοί τουρίστες έφευγαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γυρίσουν στη χώρα και οι Έλληνες που βρίσκονταν στο εξωτερικό για πολλές ώρες.