Αν η Αθήνα προσεγγίζει τα πάντα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας ότι η συζήτηση στα ελληνοτουρκικά θα πρέπει να γίνει σε διμερές επίπεδο, «χωρίς την παρέμβαση τρίτων», και τονίζοντας πως η Τουρκία αυτό προσπαθεί να προωθήσει.

Ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, εκτός από το διεθνές δίκαιο, επικαλέστηκε και δικαιώματα που απορρέουν «από το μέγεθος της Τουρκίας». Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ή τα δικαιώματά μας σε σχέση με το μέγεθος της Τουρκίας, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου».

Διαφωνίες

Παράλληλα επισήμανε πως «το γεγονός ότι συζητάμε, διαβουλευόμαστε και ανταλλάσσουμε ιδέες μεταξύ μας δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε κάθε σημείο, ωστόσο η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Έχουμε σοβαρές διαφορές απόψεων. (…) Ωστόσο υπάρχει μια ιστορία που μοιραζόμαστε, ζούμε μαζί στην ίδια γεωγραφία». Υποστήριξε επίσης ότι «κάποιοι παρουσιάζουν την Τουρκία ως εχθρό για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», «δείχνοντας» διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου. Παρατήρησε, τέλος, ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία έχουν τελειώσει, τώρα υπάρχουν νεοεκλεγείσες κυβερνήσεις που «η βούλησή τους είναι σαφής. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πρόοδο».

Την ίδια ώρα πανηγυρίζουν στην Τουρκία για τις νέες πυραυλικές δοκιμές, στο πλαίσιο του τουρκικού προγράμματος ανάπτυξης εγχώριων πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας. Πρόκειται για το νεότερο εξελιγμένο μοντέλο του πυραύλου μέσου βεληνεκούς Hisar O+ (κάστρο στα τουρκικά) που φέρει σύνδεση δεδομένων ραδιοσυχνοτήτων (RF). Οι πύραυλοι Hisar έχουν βεληνεκές 25 χιλιομέτρων, ενώ οι τουρκικές ανακοινώσεις τού προσδίδουν έως και ικανότητα κατάρριψης πυραύλων Cruise, ενώ μπορεί να χτυπήσει στόχους σε υψόμετρο πέραν των 10 χιλιομέτρων.

Δοκιμαστική εκτόξευση

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η παρθενική δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Siper-2 (ασπίδα), με τον οποίο η Τουρκία φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα δικό της σύστημα αεράμυνας, με δυνατότητα εντοπισμού στόχου άνω των 140 χιλιομέτρων, εφάμιλλο στο μέτρο του δυνατού των Patriot και των S-400. Παρουσιάζοντας τα δύο συστήματα σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Haber Global, ο γνωστός Τούρκος αμυντικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ είπε με εμφανή ενθουσιασμό «ας πάρει τώρα η Ελλάδα όσα Rafale θέλει».

Εν τω μεταξύ σε βίντεο που ανάρτησε χθες στο X/Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, με αφορμή την 101η επέτειο από την έναρξη της τουρκικής αντεπίθεσης στο μικρασιατικό μέτωπο στις 26 Αυγούστου 1922, αφού παρατίθενται σκηνές από τις μάχες, ο ελληνικός στρατός χαρακτηρίζεται ως «στρατός ληστών που έσφαζε το έθνος μας».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 30/8