Δέκα και πλέον αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Γκαμπόν εμφανίστηκαν ξαφνικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (30/08) μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης και ανέγνωσαν ανακοίνωση που αναφέρει πως οι εκλογές ακυρώνονται και «όλοι οι θεσμοί της Δημοκρατίας καταλύονται».

Επιπλέον, έγινε λόγος για «ανεύθυνη» και «απρόβλεπτη» διακυβέρνηση, που οδηγούσε «σε διαρκή επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής, η οποία απειλούσε να οδηγήσει τη χώρα στο χάος». Στη συνέχεια, οι πραξικοπηματίες τόνισαν χαρακτηριστικά: «Αποφασίσαμε να υπερασπίσουμε την ειρήνη βάζοντας τέλος σε αυτό το καθεστώς».

Η ομάδα των αξιωματικών, που αυτοαποκαλείται «Επιτροπή μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών» δήλωσε πως εκπροσωπεί όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων και όλα τα σώματα ασφαλείας. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδουν πως καθώς μιλούσαν οι στρατιωτικοί, ακούγονταν σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ.

Μετά τις κάλπες

Το στρατιωτικό πραξικόπημα ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφότου η εκλογική επιτροπή έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές, καθώς εξασφάλισε το 64,27% των ψήφων και επικράτησε του αντιπάλου του, Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος έλαβε το 30,77%. Ο Αλμπέρ Οντό Οσά κατήγγειλε «νοθεία από το στρατόπεδο Μπονγκό» δυο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες το Σάββατο και δήλωσε πως νικητής ήταν ο ίδιος.