Συναγερμός έχει σημάνει σε περιοχές της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της προσέγγισης της τροπικής καταιγίδας «Ιντάλια», που τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί σε τυφώνα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

Η ισχυρή καταιγίδα κατευθύνεται με ταχύτητα 130χλμ/ώρα προς τις ακτές της Φλόριντα, όπου αναμένεται να «χτυπήσει» εντός των επόμενων ωρών, με ενισχυμένους ανέμους που θα φτάνουν τα 193 χλμ/ώρα, μετατρέποντάς την σε τυφώνα κατηγορίας 3 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον.

Προβλέπεται ότι θα προκαλέσει καταστροφικές καταιγίδες, δημιουργώντας κύματα ύψους σχεδόν 3 μέτρων, κατά μήκος της ακτής του Κόλπου. Mάλιστα, οι μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους για πλημμύρες στη Φλόριντα, τη νότια Τζόρτζια και ορισμένες περιοχές της Νότιας Καρολίνας.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Ταλαχάσι χαρακτήρισε την Idalia «ένα πρωτοφανές γεγονός», καθώς δεν έχουν καταγραφεί κανένας μεγάλος τυφώνας που έχει ποτέ περάσει από τον κόλπο που εφάπτεται στο Μπιγκ Μπεντ.

Η ακτή του Κόλπου της Φλόριντα μαζί με τη νοτιοανατολική Τζόρτζια και τα ανατολικά τμήματα της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καταρρακτώδεις βροχές 10 έως 20 εκατοστών μέχρι την Πέμπτη, με απομονωμένες περιοχές να δεχτούν ακόμα και 30 εκατοστά βροχής σύμφωνα με την προειδοποίηση του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων.

Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος τυφώνας φέτος που φτάνει στη Φλόριντα, η οποία ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το χτύπημα του ισχυρού τυφώνα Ίαν πέρυσι, που άφησε στο πέρασμά του σχεδόν 150 νεκρούς και καταστροφές εκατοντάδων εκατομμυρίων σε σπίτια και υποδομές.

Σε συναγερμό 46 κομητείες

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, έθεσε σε κατάσταση συναγερμού 46 κομητείες στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, σε ένα τόξο από τις ακτές στον Κόλπο του Μεξικού μέχρι την πλευρά που βρέχεται από τον Ατλαντικό. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί τόσο η Φλόριντα, όσο και η Βόρεια και Νότια Καρολίνα όπως επίσης και η Τζόρτζια. Οι κάτοικοι των ευάλωτων παράκτιων περιοχών στη Φλόριντα έλαβαν εντολή να τις εκκενώσουν, με τον κυβερνήτη της Ρον ΝτεΣάντις να προειδοποιεί: «Πρέπει πραγματικά να φύγετε τώρα. Τώρα είναι η ώρα». 

Συνολικά, 28 από τις 67 κομητείες της πολιτείας εκκενώνονται και 14 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε επιφυλακή.

Οι Αρχές έχουν κινητοποιήσει για λόγους ασφαλείας πάνω από 1.100 μέλη της Εθνοφυλακής, ενώ προληπτικά αναμένεται να κλείσουν και τα αεροδρόμια στην Τάμπα και το Σεντ Πιτ-Κλιεργουότερ. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να εκκενώσουν κάποιες περιοχές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι η περίοδος των τυφώνων φέτος μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, εξαιτίας των εξαιρετικά θερμών θερμοκρασιών των υδάτων που παρατηρούνται στον ωκεανό.