Μετά από χρόνια στήριξης των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, η Ρωσία απευθύνεται τώρα στο γείτονά της για βοήθεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε το Κρεμλίνο να επανεκτιμήσει τη σχέση του με την Πιονγκγιάνγκ καθώς επιδιώκει να εξασφαλίσει όπλα για να αντικαταστήσει τα δικά του εξαντλημένα αποθέματα.

Μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κιμ Γιονγκ Ουν αυτόν τον μήνα στο Βλαδιβοστόκ θα προσθέσει γεωπολιτική ουσία στον κοινό τρόπο σκέψης που επικρατεί μεταξύ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τους 18 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με τη Ρωσία να χρησιμοποιεί γρήγορα τα πυρομαχικά της, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να βασιστεί στις πρόσφατες διπλωματικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης στην Βόρεια Κορέα του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, για να εξασφαλίσει οβίδες πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους.

Σε αντάλλαγμα, η Βόρεια Κορέα ελπίζει να λάβει καλύτερη ισοτιμία στο νόμισμά της έτσι, ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που αποτελεί το ατού της στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει παραχωρήσεις αλλά και την αναγνώρισή της ως νόμιμη πυρηνική δύναμη από τις ΗΠΑ.

Οι στενότεροι δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ ωστόσο, εκτείνονται πέρα από τα όπλα. Η αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας την οδήγησε σε μια νέα, ανησυχητική πορεία και πλέον επιδιώκει να οικοδομήσει ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια σε μια «εχθρική» Δύση που περιλαμβάνει την Κίνα και τώρα, όπως φαίνεται, τη Βόρεια Κορέα και τον στρατό της των εκατομμυρίων. Όταν δημοσιοποιήθηκαν τα νέα για το πιθανό ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βλαδιβοστόκ, τα μέσα ενημέρωσης τόνιζαν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε επίσης να λάβει μέρος σε κοινές ναυτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Γιατί όχι; Είναι γείτονές μας», απάντησε ο Σοϊγκού όταν ρωτήθηκε για τις ασκήσεις, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Υπάρχει ένα παλιό ρωσικό ρητό: δεν επιλέγεις τους γείτονές σου και είναι καλύτερα να ζεις μαζί τους ειρηνικά και με αρμονία».

Η απόφαση της Ρωσίας να στραφεί στη Βόρεια Κορέα για όπλα και πυρομαχικά αποτελεί ένδειξη ταχείας αλλαγής δυναμικής στις σχέσεις των δύο χωρών από τότε που ο παππούς του Κιμ, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ίδρυσε την Βόρεια Κορέα το 1948 με την υποστήριξη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η χώρα έλαβε αργότερα υποστήριξη από το Πεκίνο και τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας το 1950-53 και βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη σοβιετική βοήθεια για δεκαετίες. Η κατάρρευση όμως της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1990 συνέβαλε σε έναν θανατηφόρο λιμό στην Βόρεια Κορέα, κατά τον οποίο πέθαναν 3.000.000 άνθρωποι.

Στα χρόνια μετά την άνοδο του Κιμ Γιονγκ Ουν στην εξουσία, όταν πέθανε ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ-ιλ, στο τέλος του 2011, τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο υποστήριξαν τις κυρώσεις του ΟΗΕ που είχαν σκοπό να αναγκάσουν τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να εγκαταλείψει τoυς βαλλιστικούς του πυραύλους και τα πυρηνικά του προγράμματα.

Μόνο αφότου η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την τελευταία της πυρηνική δοκιμή, το 2017, ο ηγέτης της άρχισε να βελτιώνει τους δεσμούς με τη Ρωσία, συναντώντας τον Πούτιν για πρώτη φορά το 2019. Προηγουμένως οι ελπίδες για διπλωματική πρόοδο στα πυρηνικά όπλα εξανεμίστηκαν μετά την αποτυχία του Κιμ και του Ντόναλντ Τραμπ να διευθετήσουν τις διαφορές τους σχετικά με την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Σε μήνυμα προς τον Πούτιν για την εθνική γιορτή της Ρωσίας τον περασμένο Ιούνιο, ο Κιμ δήλωσε την «πλήρη υποστήριξή» του στην εισβολή στην Ουκρανία και υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τον Ρώσο ηγέτη στον κοινό τους στόχο να οικοδομήσουν «μια ισχυρή χώρα». Η Βόρεια Κορέα είναι επίσης ένα από τα δύο μόνο κράτη μέλη του ΟΗΕ, εκτός από τη Ρωσία, που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ουκρανικών περιοχών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

«Η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” της Μόσχας στην Ουκρανία οδήγησε σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην οποία η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα μπορεί να έρθουν πολύ κοντά, ίσως ακόμη και στο σημείο να αναστήσουν τη σχεδόν συμμαχική σχέση που είχαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», τονίζει ο Αρτιόν Λουκίν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ, στο 38 North, σάιτ που ειδικεύεται σε αναλύσεις για τη Βόρεια Κορέα.

Εάν η συνάντηση πραγματοποιηθεί, ο Πούτιν θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν σκληρό διαπραγματευτή, σύμφωνα με τον Τζον Έβεραρντ, πρεσβευτή της Βρετανίας στη Βόρεια Κορέα από το 2006 έως το 2008. Η Πιονγκγιάνγκ γνωρίζει ότι η Μόσχα είναι απελπισμένη για πυρομαχικά, είπε ο Έβεραρντ στο BBC, προσθέτοντας την εκτίμησή του ότι θα «πουλήσει ακριβά».

Την τελευταία φορά που το τεθωρακισμένο τρένο του Κιμ ταξίδεψε στο Βλαδιβοστόκ, πριν από τέσσερα χρόνια, τον υποδέχτηκαν με μια παραδοσιακή προσφορά αλατιού και ψωμιού. Αλλά ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία σημαίνει ότι στην επόμενη επίσκεψή του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα είναι αυτός που θα φέρει τα δώρα.

Guardian