Καθιστή με λυγισμένα γόνατα και με άθικτα μαλλιά. Έτσι ακριβώς βρήκαν αρχαιολόγοι στο Περού μια μούμια 1.000 ετών. Η μούμια, η οποία ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Huaca Pucllana στην αριστοκρατική γειτονιά Μιραφλόρες, στη Λίμα του Περού, βρέθηκε μαζί με δύο κεραμικά αγγεία και υφάσματα.

 Η ανακάλυψη αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά αρχαίων ανακαλύψεων που έγιναν στο Περού φέτος.

 «Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακριβώς στην καρδιά του Μιραφλόρες, στο κέντρο της πόλης, περιτριγυρισμένο από σύγχρονα κτίρια και κατασκευές, ένας σημαντικός χώρος εξακολουθεί να διατηρείται», δήλωσε η επικεφαλής αρχαιολόγος Mirella Ganoza.

Η Ganoza σημείωσε ότι η μούμια είχε μακριά μαλλιά και βρέθηκε καθιστή με λυγισμένα πόδια. Τα υπολείμματα της αρχαίας μορφής βρέθηκαν επίσης με το σαγόνι και τα μακριά μαλλιά της να διατηρούνται ακόμη.

Η μούμια θεωρείται ότι χρονολογείται από το 1.000 μ.Χ. και ανήκει στον πολιτισμό Yschsma, οι κάτοικοι του οποίου ζούσαν νότια της Λίμα.

 «Η ανακάλυψη αυτή βοηθά να συμπληρώσουμε τις πληροφορίες που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον πολιτισμό Ychsma», δήλωσε ο Ganoza.

Η ανακάλυψη είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά από ανακαλύψεις μουμιών, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης τον Ιούνιο στην κορυφή ενός λόφου μιας μούμιας που βρέθηκε περιτριγυρισμένη από φύλλα κακάο.

Τον Μάρτιο, ένας Περουβιανός συνελήφθη και κατηγορήθηκε για παράνομη κατοχή ιστορικής κληρονομιάς, αφού βρέθηκε στην κατοχή του μια μούμια ηλικίας 600 έως 800 ετών.

Η τοποθεσία Huaca Pucllana θεωρείται αρχαιολογικό «χρυσωρυχείο» και οι αρχαιολόγοι αναμένουν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν πολλά ακόμη αντικείμενα.