Οι ηγέτες της G20, που συνεδριάζουν στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, επισκέφθηκαν σήμερα, Κυριακή 10/09, το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Μαχάτμα Γκάντι, ήρωα των Ινδών στον αγώνα τους για την ανεξαρτησία από τη Βρετανία, για να του αποτίσουν φόρο τιμής.

Ο οικοδεσπότης τους, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, υποδέχθηκε τους ηγέτες έναν προς έναν είτε με μια αγκαλιά, είτε με μια θερμή χειραψία στο Ραζ Γκατ, τον χώρο όπου αποτεφρώθηκε ο Μαχάτμα Γκάντι τον Ιανουάριο του 1948, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του από εθνικιστή ινδουιστή.

Κάθε ένας από τους ηγέτες έσκυψε το κεφάλι μπροστά από τον Μόντι, ώστε αυτός να του τοποθετήσει μια λευκή σάρπα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός τους περίμενε μπροστά από μια τεράστια έγχρωμη φωτογραφία του άραμ Σαμπαρμάτι, όπου έζησε επί χρόνια ο Γκάντι και το οποίο βρίσκεται στο κρατίδιο Γκουτζαράτ από όπου κατάγεται και ο ίδιος ο Μόντι.

Σημειώνεται ότι το άσραμ αυτό έχουν επισκεφθεί πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες κατά την επίσκεψή τους στην Ινδία, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια το 2020 ή ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον το 2022.

Οι ηγέτες της G20, ανάμεσά τους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έβγαλαν στη συνέχεια τα παπούτσια τους και ακολούθησαν τον Μόντι μπροστά από τη μεγάλη μαρμάρινη, μαύρη πλάκα, στολισμένη με πορτοκαλί και λευκά λουλούδια. Εκεί μια φλόγα που δεν σβήνει ποτέ τιμά τη μνήμη του Μαχάτμα Γκάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ήταν μεταξύ των ηγετών που επέλεξαν να φορέσουν τσόχινες παντόφλες και να μην περπατήσουν ξυπόλυτοι στο μνημείο, όπου απαγορεύονται τα παπούτσια σε ένδειξη σεβασμού.

Έπειτα από έναν ινδουιστικό ύμνο, οι ηγέτες τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Το μνημείο αυτό είναι από τους πιο ιερούς χώρους της ινδικής πρωτεύουσας και εκεί έχουν αποτεφρωθεί πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ινδίας.

Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε από τον Ναθουράμ Γκόντσε, έναν φανατικό ινδουιστή που ήταν αντίθετος στην πολιτική κατευνασμού που υιοθετούσε ο Ινδός ηγέτης έναντι των μουσουλμάνων της χώρας.

Η συντριπτική πλειονότητα των 1,4 δισεκ. κατοίκων της Ινδίας είναι ινδουιστές, όμως υπάρχουν πολλές θρησκευτικές μειονότητες, ανάμεσά τους και 200 εκατ. μουσουλμάνοι οι οποίοι ανησυχούν τον τελευταίο καιρό ότι ο Μόντι προσπαθεί να μετατρέψει τη χώρα σε ινδουιστικό κράτος.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ