Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera, με τις οποίες αναφέρθηκε στις συνεχείς αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στο νησί της Λαμπεντούζα.

«Η μεταναστευτική κρίση μπορεί να επιδεινωθεί και, όπως ορθώς δήλωσαν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλία πρέπει να στηριχθεί από την Ευρώπη. Δεν πρέπει να μας αφήσουν μόνους», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.

Η ιταλική κυβέρνηση στέλνει απανωτά μηνύματα, στα οποία αποτυπώνεται το μέγεθος της κρίσης και ζητεί βοήθεια

«Ούτε η Ευρώπη, από μόνη της, αρκεί για να αντιμετωπιστεί ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνον την Αφρική, αλλά και την πίεση της βαλκανικής διαδρομής. Για τον λόγο αυτόν ζητήσαμε τη δραστηριοποίηση του ΟΗΕ, των G20, όπως και μια μεγάλη διεθνή διάσκεψη, ως αφετηρία για τη σταθεροποίηση του Σαχέλ», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Τα ιταλικά υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Εξωτερικών εργάζονται διαρκώς για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αλλά η αστάθεια της υποσαχάριας περιοχής είναι δραματική. Σηκώνουμε το βάρος της υποδοχής των παράτυπων μεταναστών και το κόστος είναι τεράστιο», υπογράμμισε ο Αντόνιο Ταγιάνι.

Αφίξεις-ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα

Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Φιλίπο Μανίνο, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την κυβέρνηση της Ρώμης να παρέμβουν άμεσα για να μειωθεί ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί.

«Δείξαμε πάντα μεγάλη αλληλεγγύη και ανθρωπιά, αλλά είμαστε μια μικρή περιοχή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, μόνη της το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης», τόνισε ο Μανίνο, ο οποίος κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έφτασαν συνολικά τους 6.800. Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ, που οφείλεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά και στο ότι η ακτοφυλακή της Τυνησίας δεν ασκεί ουσιαστικά κανενός είδους έλεγχο. Μέχρι τώρα, πάντως, όλα δείχνουν ότι το νέο αυτό κύμα αφίξεων δεν συνδέεται με τις δραματικές πλημμύρες που έπληξαν τη Λιβύη.

Μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένεται να μεταφερθούν στη Σικελία περίπου 1.500 άνθρωποι, ενώ η διαδικασία αποσυμφόρησης του νησιού πρόκειται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που υπογραμμίζουν, όμως, μέλη της κυβέρνησης της Ρώμης και η ίδια η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται μια τόσο μεγάλη πίεση και ότι χρειάζονται νέα μέτρα στήριξης από την Ευρώπη. Το μεταναστευτικό θα είναι κύριο θέμα συζήτησης στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι τη Δευτέρα, ενώ η Μελόνι αναμένεται να το θέσει εκ νέου και στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Μεταφορών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι «με το όλο αυτό φαινόμενο ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, για να εξακριβώσουν σειρά στοιχείων» και πρόσθεσε ότι «αν οι αφίξεις συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Παρά τις δυσκολίες, τέλος, προκαλούν συγκίνηση κάποιες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης κατοίκων του νησιού: ένας νεαρός πυροσβέστης συνάντησε χθες το βράδυ έξω από το σπίτι του γύρω στους δέκα μετανάστες από την Μπουρκίνα Φάσο, οι οποίοι, έπειτα από ταξίδι τεσσάρων ημέρων, τον ικέτευσαν να τους δώσει λίγο φαγητό. Ακύρωσε το πρόγραμμά του -μια συνάντηση με παρέα φίλων- και τους έφτιαξε μακαρονάδα, μαζί με τη μητέρα του.

Μια κοπέλα 31 ετών, τέλος, κάτοικος του νησιού, είχε πάει εκδρομή με βάρκα στα ανοικτά της Λαμπεντούζα και όταν αντίκρισε στη θάλασσα μετανάστες που ζητούσαν βοήθεια και κινδύνευαν να πνιγούν, βούτηξε αμέσως και κατάφερε να σώσει τέσσερις ζωές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ